Η Κύπρος δηλώνει παρούσα στην «Ευρώπης της Άμυνας»
Οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας της ΕΕ, υπέγραψαν στις Βρυξέλλες η σχετική συμφωνία
Η επίσημη, επιχειρησιακή, εμπλοκή της Κύπρου στις αμυντικές δομές της Ευρωπαϊκής Ενώσεως είναι πλέον γεγονός, μετά την υπογραφή της χθες στις Βρυξέλλες, της Δηλώσεως (Συμφωνίας), για την «Ευρώπη της Άμυνας», που φέρει την ονομασία νέα «Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία» (PESCO), στο πλαίσιο της κοινής συνόδου των υπουργών Αμύνης και Εξωτερικών της ΕΕ. Για την ιστορία να σημειωθεί ότι τη Δήλωση-Συμφωνία από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας υπόγραψε ο ΥΠΕΞ Γιαννάκης Κασουλίδης.
Για το θέμα της PESCO ο Κύπριος υπουργός Αμύνης Χριστόφορος Φωκαΐδης, επισήμανε ότι θα υπογραφεί από τα επιθυμούντα κράτη να προχωρήσουν στην πρώτη ταχύτητα της νέας αμυντικής πρωτοβουλίας της ΕΕ «και η Κύπρος θα δηλώσει παρούσα, ενώ έχει ήδη εκφράσει την ετοιμότητα και την προθυμία να συμμετάσχει στη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας και άμυνας της Ευρώπης», όπως χαρακτηριστικώς τόνισε. Η υπογραφή από πλευράς Κύπρου θα γίνει τόσο από τον ΥΠΑΜ όσο και από τον ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Όλοι αντιλαμβάνονται, ότι όσο πιο ασφαλής θα είναι η Ευρώπη τόσο πιο ασφαλής θα είναι και η Κύπρος και όσο περισσότερο διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις κοινής άμυνας, μέσα από τη δημιουργία προϋποθέσεων, για την παροχή διευκολύνσεων για την παρουσία αμυντικού δυναμικού της Ευρώπης στην Κύπρο» τόνισε ο Χρ.Φωκαΐδης, προσθέτοντας: «Με τον τρόπο αυτό τόσο περισσότερο θα ενισχύεται η ασπίδα προστασίας της Κύπρου έναντι οιασδήποτε επιβουλής».
Ο ίδιος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα περί του αν η PESCΟ θα είναι διαρθρωμένη σε πολιτικό ή στρατιωτικό επίπεδο, ο Κύπριος ΥΠΑΜ τόνισε ότι αυτή θα είναι κυρίως σε επίπεδο αμυντικό. «Είναι αμυντική ένωση και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε η πολιτική ισχύς της Ευρώπης να μεταφράζεται πλέον και μέσα από στρατιωτική ισχύ και μέσα από τη δημιουργία επιχειρησιακών συγκροτημάτων, επιχειρησιακών δυνάμεων, που θα προστατεύουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, θα προστατεύουν και θα ενισχύουν την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών».
Η Κύπρος ως χθες συμμετείχε στις διάφορες αμυντικού χαρακτήρος εκδηλώσεις της ΕΕ με στρατιωτικούς της οι οποίοι είχαν την ιδιότητα του «παρατηρητού», ενώ συμμετέχει στο στρατηγείο της Ομάδος Μάχης (“Battle Group”) HELBROC, του οποίου επικεφαλής είναι η Ελλάδα και συμμετέχουν επίσης οι Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουκρανία και σε λίγους μήνες και η Σερβία.
Στην υπογραφή της Συμφωνίας αυτής καθοριστικής σημασίας ήταν ο υποστηρικτικός και ουσιαστικός ρόλος του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου και των επιτελών του, οι οποίοι κατάφεραν «να λειάνουν» τις μεταξύ των κρατών-μελών αντιρρήσεις, αντιθέσεις επί «τεχνικών» (στρατιωτικών) θεμάτων, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για την επίτευξη συμφωνίας από τους πολιτικούς σε καθαρά πολιτικό επίπεδο.
Για το ίδιο θέμα καθοριστικής από Κυπριακής πλευράς ήταν ο ρόλος που διαδραμάτισαν τόσο ο προηγούμενος αρχηγός ΓΕΕΦ της Εθνικής Φρουράς στρατηγός ε.α. Γεώργιος Μπασιακούλης, όσο και ο διάδοχός του και σημερινός Α/ΓΕΕΦ αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης.
Λ.Σ.Μ.