Κρίσιμες εξελίξεις στη Γερμανία: Αποφασίζουν για τη νέα κυβέρνηση
Μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διερευνητικές επαφές των κομμάτων.
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις κρίσιμες εξελίξεις στη Γερμανία, καθώς μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διερευνητικές επαφές των κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Στη σημερινή συνάντηση των δυνητικών κυβερνητικών εταίρων, δηλαδή της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU / CSU), των Φιλελευθέρων (FDP) και των Πρασίνων (Die Gruenen) θα κριθεί το μέλλον του λεγόμενου εγχειρήματος της «Τζαμάικα».
Τουλάχιστον αυτή την προθεσμία έχουν θέσει τα τέσσερα κόμματα, εντός της οποίας θα πρέπει να βρεθούν στη διερευνητική φάση των συνομιλιών συμβιβασμοί που θα επιτρέψουν την έναρξη των επίσημων και ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Μέχρι στιγμής έχει σημειωθεί πρόοδος ή ακόμη και συμφωνία στα πεδία της εσωτερικής, οικογενειακής και αγροτικής πολιτικής όπως και στο θέμα της περίθαλψης ηλικιωμένων. Σε μια σειρά άλλων θεμάτων, όμως οι συνομιλίες σκοντάφτουν, για παράδειγμα, σε ζητήματα που αφορούν την προστασία του κλίματος, τις μεταφορές, την Ε.Ε. και την ευρωζώνη και προπαντός τη μετανάστευση.
Oι διαφορές μεταξύ Πρασίνων (Die Gruenen) αφενός και Φιλελευθέρων (FDP) και Bαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) αφετέρου στο μεταναστευτικό/προσφυγικό θέμα αφορούν στην καθιέρωση ενός ανώτατου ορίου στον αριθμό των προσφύγων που θα δέχεται η Γερμανία ετησίως όπως και στο ζήτημα της επανένωσης οικογενειών.
Σε αντίθεση με τους Bαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές και τους Φιλελεύθερους που επιμένουν σε μια σκληρή γραμμή στο προσφυγικό, οι Πράσινοι εξεδήλωσαν την πρόθεση για συμβιβασμούς, ειδικά σε ό,τι αφορά την παράτυπη μετανάστευση. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο των χθεσινών συνομιλιών, ο συμπρόεδρος του κόμματος Τζεμ Έζντεμίρ εκφράστηκε υπέρ του «αποτελεσματικού ελέγχου» των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. «Θέλω» πρόσθεσε ο κ. Έζντεμίρ «να ξέρω ποιος έρχεται στην Ευρώπη. Θέλω την ταυτοποίησή τους και θέλω να έχουμε τα δακτυλικά τους αποτυπώματα. Θέλω τη δικτυωμένη συνεργασία της αστυνομίας στην Ευρώπη και θέλω την ανταλλαγή δεδομένων». Η τελική αναμέτρηση όμως για τα πιο επίμαχα ζητήματα θα ξεκινήσει σήμερα το απόγευμα και θα διαρκέσει σίγουρα ως τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.
Γερμανία: Οι Πράσινοι αξιώνουν να αποσυρθούν τα τελευταία εναπομείναντα πυρηνικά όπλα
Το κόμμα των Πρασίνων απαιτεί ο επόμενος κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία να ασκήσει πιέσεις προκειμένου να απομακρυνθούν όλες οι πυρηνικές κεφαλές που παραμένουν αποθηκευμένες στη γερμανική επικράτεια, σύμφωνα με ένα έγγραφο το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters την Τετάρτη.
Στο έγγραφο, που εξετάζει θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, δεν γίνεται ρητώς αναφορά στις ΗΠΑ, που θεωρείται πως διαθέτουν αποθηκευμένες τουλάχιστον 20 πυρηνικές κεφαλές στο Μπίχελ, στη δυτική Γερμανία, κατά ανεπίσημες εκτιμήσεις.
Η αξίωση των Πρασίνων ήταν υπογραμμισμένη στο έγγραφο, κάτι που καθιστά σαφές ότι με τη θέση αυτή δεν συμφωνούν ούτε η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) ούτε το FDP. Η Μέρκελ προσπαθεί να εξασφαλίσει μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία σχηματίζοντας αυτόν τον άβολο κυβερνητικό συνασπισμό με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες, μετά την απώλεια μέρους του ποσοστού των συντηρητικών και την ενίσχυση της άκρας δεξιάς στις εκλογές.
Η Γερμανία, κράτος-μέλος του NATO, δεν διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο. Το 2011 η Άνγκελα Μέρκελ είχε υποσχεθεί ότι θα κλείσουν όλα τα πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια στη χώρα, μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία.
Το απόσπασμα του κειμένου που αντανακλά τη θέση των Πρασίνων αναφέρει ότι «εντός των ορίων του NATO, θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι τα εναπομείναντα πυρηνικά όπλα στη Γερμανία θα αποσυρθούν και θέλουμε να ανασταλεί το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού» τους.
Τα τρία κόμματα, βάσει του κειμένου, συμφωνούν πάντως το Βερολίνο να διεξαγάγει μια διεθνή διπλωματική εκστρατεία υπέρ της μείωσης ή της κατάργησης των πυρηνικών όπλων. Πριν αποχωρήσει από την εξουσία, ο Δημοκρατικός τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε ανακοινώσει σχέδια για τον εκσυγχρονισμό όλων των συνιστωσών του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ. Ο Ρεπουμπλικάνος διάδοχός του, ο Ντόναλντ Τραμπ, έχει δηλώσει πως θέλει να ενισχυθεί και να μεγεθυνθεί το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο.
Οι συντηρητικοί, οι Πράσινοι και το FDP ελπίζουν να ολοκληρώσουν τις διερευνητικές συνομιλίες τους σήμερα και να ξεκινήσουν τις καθαυτό διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της κυβέρνησης. Οι διαφωνίες τους πάντως παραμένουν, και δη σε θέματα-κλειδιά, όπως η μετανάστευση, οι μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη ή η περιβαλλοντική πολιτική.
ΑΠΕ-ΜΠΕ