Η Κίνα «διεισδύει» με μπίρα και τηλεόραση στο Λάος
Η Κίνα επεκτείνει τις εμπορικές και οικονομικές της σχέσεις στο Λάος.
«Μιλώντας κινεζικά θα έχω νέες ευκαιρίες. Με τόσους συμπατριώτες μου στο Λάος που είναι πρόθυμοι να μάθουν κινεζικά, όταν επιστρέψω του χρόνου στην πατρίδα μου μετά την αποφοίτησή μου θα διδάξω την κινεζική γλώσσα και τον πολιτισμό», λέει ο Τάλα από το Λάος.
Ο Τάλα, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Γουανγκσί, είναι επίσης ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες λάτρεις των κινεζικών τηλεοπτικών προγραμμάτων στο Λάος. Το 2015, το Πεκίνο βοήθησε τη Βιεντιάν να θέσει σε λειτουργία τον πρώτο δορυφόρο επικοινωνίας, ο οποίος βελτίωσε σημαντικά την ποιότητα των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών.
Πάμπολλα κινεζικά τηλεοπτικά προγράμματα μεταφράζονται και προβάλλονται στο Λάος, πάνω από 100 τηλεοπτικές εκπομπές κάθε χρόνο από το 2014, δηλώνει στέλεχος κινεζικού τηλεοπτικού δικτύου. Κίνα και Λάος συνεργάζονται για να μεταφράσουν κλασικά κινεζικά κινούμενα σχέδια.
Επίσης μεγάλη επιτυχία σημείωσε ένα ντοκιμαντέρ κοινής συμπαραγωγής για τα 50 χρόνια σχέσεων των δύο χωρών. «Η τηλεόραση άνοιξε ένα παράθυρο στους κατοίκους του Λάος για να μάθουν για την Κίνα. Οι πολίτες του παρακολουθούν καθημερινά κινεζικές ειδήσεις και τηλεοπτικές εκπομπές, οπότε η Κίνα έχει ευρεία πολιτιστική επιρροή εκεί», προσθέτει.
Το 2011 η εταιρεία «Beer Lao» ξεκίνησε τις εξαγωγές στην Κίνα, ενώ ήταν και ο πρώτος χορηγός της διοργάνωσης Κίνα-ASEAN Expo το 2012. «Μας πήρε μόλις τέσσερα χρόνια να βγούμε από την ανωνυμία και να γίνουμε ένα δημοφιλές όνομα στην Κίνα», λέει ο Κομσόν, διευθυντής του τμήματος εξαγωγών της «Beer Lao». Η Κίνα είναι πλέον η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της εταιρείας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 70% όλων των εξαγωγών της. Η Κίνα είναι επίσης ο μεγαλύτερος επενδυτής στο Λάος και ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός της εταίρος. Από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, το διμερές εμπόριο έφτασε τα 210 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, σημειώνοντας αύξηση 25,1% σε ετήσια βάση.
Εξάλλου τα τελευταία χρόνια το Πεκίνο έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην υδροηλεκτρική ενέργεια, στα ορυκτά και στο εμπόριο ενδυμάτων στο Λάος. Καθώς η Βιεντιάν εξάγει τα περισσότερα από τα προϊόντα της στην Κίνα, πλέον το ρύζι, ο καφές και οι μπανάνες γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στους Κινέζους πελάτες. Ο υπό κατασκευή σιδηροδρομικός σταθμός που θα συνδέει τις δύο χώρες είναι σίγουρο ότι θα αυξήσει περαιτέρω τις διμερείς πολιτιστικές και εμπορικές ανταλλαγές.
«Χρειάζεται τουλάχιστον μια μέρα για τη μεταφορά αγροτικών προϊόντων στην Κίνα, όταν όμως λειτουργήσει η σιδηροδρομική γραμμή, θα αρκούν μόνο τέσσερις ώρες», δήλωσε ένας ερευνητής στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών του Λάος. Πρόσθεσε επίσης ότι η συνεργασία στην πολιτική, στην οικονομία, στον πολιτισμό και στην εκπαίδευση θα ωφελήσει και τους δύο λαούς και θα βοηθήσει στην εξέλιξη ενός κοινού οράματος για την ανθρωπότητα.