Σουλτς: Eκλογές, αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για «Τζαμάικα»
Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για σχηματισμό κυβέρνησης
«Μετακινηθήκαμε σε πολλά σημεία, φτάσαμε στα όρια του πόνου σε διαδικασίες, προθεσμίες και αριθμούς. Δεν είναι όμως διαπραγματεύσιμο το θέμα της επανένωσης των οικογενειών προσφύγων. Δεν θα δεχτούμε να αποκλεισθεί η επανένωση οικογενειών σε ανθρώπους στους οποίους έχει ήδη παρασχεθεί ένα ελάχιστο καθεστώς προστασίας σύμφωνα με τον νόμο. Είναι απάνθρωπο».
Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Bild ο Γιούργκεν Τριτίν, ηγετικό στέλεχος των Πρασίνων και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση Γκέρχαρντ Σρέντερ (SPD), ο οποίος συμμετέχει στην αντιπροσωπεία του κόμματός του στις διερευνητικές συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού τύπου «Tζαμάικα», δηλαδή με την συμμετοχή Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Φιλελευθέρων (FDP) και Πρασίνων (Die Gruenen).
Το ότι οι συζητήσεις έχουν δυσκολέψει τόσο πολύ στο προσφυγικό, ο Γιούργκεν Τριτίν το αποδίδει στο FDP: «Εάν λάβω υπόψη κατά λέξη τον Κρίστιαν Λίντνερ, τότε ο Φιλελεύθερο Κόμμα τάσσεται υπέρ της συνέχισης του αποκλεισμού της επανένωσης των οικογενειών των προσφύγων. Με αυτόν τον τρόπο βάζει πλάτη στο Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα και καθιστά δύσκολη την μετακίνηση των Χριστιανοδημοκρατών στο θέμα αυτό», πρόσθεσε.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του πρώτου δημόσιου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ΑRD, oι Πράσινοι έκαναν ήδη μια συμβιβαστική πρόταση στο βαυαρικό CSU, το οποίο τάσσεται υπέρ ενός ορίου υποδοχής προσφύγων, για ένα χαλαρό και όχι δεσμευτικό όριο υποδοχής 200.000 προσφύγων ετησίως στη Γερμανία.
Eν τούτοις, ακόμα και αν υπάρξει σύγκλιση στο προσφυγικό, ο Τριτίν βλέπει και μια σειρά από άλλα μεγάλα εμπόδια στον δρόμο προς την κυβέρνηση συνασπισμού. «Οι διαφορές έχουν σχεδόν μεγαλώσει. Αυτό ισχύει σε σχέση με τη φιλοευρωπαϊκή πολιτική των Πρασίνων, η οποία έρχεται σε αντίθεση με εκείνη των Φιλελευθέρων, στο θέμα των μεταφορών και των εξαγωγών όπλων.
Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) αναμένουν μερικές φορές να κάνουμε το αντίθετο από εκείνο το οποίο υποσχεθήκαμε προεκλογικά. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι ρεαλιστικό», πρόσθεσε ο Τριτίν στη συνέντευξή του στη Bild. Τόνισε δε ότι οι Πράσινοι «δεν θα συμπράξουν σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό στον οποίο η πρώτη κρίση θα ξεσπάσει τον Μάρτιο, η δεύτερη τον Απρίλιο και το αργότερο σε ένα έτος θα τελειώσει και θα πάμε σε εκλογές. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά και θα παρέλυε την Ευρώπη. Οι Πράσινοι θα συμμετάσχουν σε συνασπισμό εάν υπάρχει η βάσιμη προοπτική ότι θα μπορέσουμε να κυβερνήσουμε τέσσερα χρόνια».
Επίσης, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς επαναβεβαίωσε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Bild τη θέση του κόμματός του ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για συνασπισμό «Τζαμάικα».
Συγκεκριμένα ο Σουλτς είπε: «Εκτιμώ ότι οι συμμετέχοντες στις διερευνητικές συζητήσεις θα καταλήξουν σε έναν κοινό παρονομαστή. Εάν δεν συμβεί αυτό δεν θα υπάρξει μεγάλος συνασπισμός, αλλά νέες εκλογές. Η ευθύνη γι αυτό θα βαρύνει όλους τους διαπραγματευόμενους αλλά ιδίως την καγκελάριο», τόνισε.