Σε νευρική κρίση η Μέρκελ ζητά εκλογές - Τα σενάρια της επόμενης ημέρας
Ραγδαίες εξελίξεις στη Γερμανία μετά το «ναυάγιο» της «Τζαμάικα»
Μετά το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία της συγκυβέρνησης «Τζαμάικα», η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως θα προτιμούσε να γίνουν επαναληπτικές εκλογές στη Γερμανία παρά να σχηματιστεί μία κυβέρνηση μειοψηφίας.
Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε «σκεπτική» απέναντι στο σενάριο της μειοψηφικής κυβέρνησης, εξηγώντας πως αυτή δεν θα είχε την απαιτούμενη σταθερότητα. Η ίδια πρόσθεσε μιλώντας στο ARD ότι είναι ανοιχτή στη συγκυβέρνηση με το SPD του Μάριν Σουλτς.
«Η οπτική μου είναι πως οι επαναληπτικές εκλογές είναι ο καλύτερος δρόμος» ήταν τα ακριβή λόγια της Μέρκελ, η οποία επιβεβαίωσε πως στο σενάριο αυτό θα ήταν ξανά επικεφαλής του CDU.
Σχολιάζοντας το «ναυάγιο» στις συζητήσεις για τη συγκυβέρνηση, δήλωσε «απογοητευμένη» από την κίνηση του FDP να αποχωρήσει από το τραπέζι του διαλόγου, παραδεχόμενη πως δεν πιστεύει ότι το κόμμα θα αλλάξει γνώμη.
Πού «ναυάγησαν» οι διαπραγματεύσεις
Τα επίμαχα σημεία των διαπραγματεύσεων -περιορισμός στις 200 χιλιάδες των προσφύγων που θα υποδέχεται η Γερμανία, αναθεώρηση των στόχων μείωσης των εκπομπών CO2, κατάργηση από το 2030 των νέων, μη ηλεκτρικών αυτοκινήτων, πρόταση Macron για κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης και άμεση κατάργηση του φόρου «αλληλεγγύης» που είχε επιβληθεί μετά την επανένωση της Γερμανίας- είναι ούτως ή άλλως πολλά και δύσκολα, για να μπορεί να έχει ελπίδες επιτυχίας ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων.
Το πρόβλημα όμως βρίσκεται αλλού. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, η ίδια η Μέρκελ εμφανίζεται αδύναμη, και η αδυναμία της αυτή είναι και ο πραγματικός λόγος του αδιεξόδου στη Γερμανία, μια αδυναμία που επηρεάζει αναπόφευκτα αρνητικά τόσο την πορεία της Ευρώπης συνολικά, όσο και την Ελλάδα, που παραμένει ο πιο αδύναμος κρίκος.
Τα σενάρια την επόμενη μέρα
Αν και συμβατή με το Σύνταγμα, το σενάριο μιας κυβέρνησης μειοψηφίας είναι η λιγότερο πιθανή εκδοχή. Όχι μόνο επειδή δεν υπήρξε ανάλογο προηγούμενο στη μεταπολεμική Γερμανία. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, οι συνθήκες τόσο στην ΕΕ όσο και στον παγκόσμιο πολιτικό στίβο, ιδίως μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ απαιτούν μια ισχυρή κυβέρνηση στο Βερολίνο.
Επίσης ελάχιστες πιθανότητες υλοποίησης έχει η εκδοχή της επανάληψης των εκλογών –τουλάχιστον προς το παρόν. Για να προκηρυχθούν εκλογές θα πρέπει πρώτα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να δώσει σε κάποιον υποψήφιο την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης και αυτός να μη καταφέρει να συγκεντρώσει ακόμη και την απλή πλειοψηφία στη βουλή.
Το Σύνταγμα όμως δεν θέτει χρονικά όρια ως προς το μέχρι πότε ο γερμανός Πρόεδρος θα πρέπει να δώσει σε κάποιο άτομο την εντολή. Άλλωστε, η νυν υπηρεσιακή κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών έχει όλες τις αρμοδιότητες και όλα τα δικαιώματα όπως και μια «κανονική» κυβέρνηση και θεωρητικά θα μπορούσε να συνεχίσει να υπάρχει και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, δηλαδή ως το τέλος της θητείας της σημερινής βουλής.
Μεγάλος συνασπισμός;
Πάντως ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια στο πλαίσιο των συνταγματικά προβλεπόμενων αρμοδιοτήτων του προκειμένου να αποτρέψει νέες εκλογές. Αυτό προκύπτει και από τις σημερινές του δηλώσεις μετά τη συνάντηση του με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Ενώ υπενθύμισε στα κόμματα την ευθύνη με την οποία τους έχουν επιφορτίσει οι ψηφοφόροι για το σχηματισμό κυβέρνησης τόνισε πως δεν μπορούν «έτσι απλά» να επιστρέψουν αυτή την ευθύνη στου ψηφοφόρους. Ενώ ζήτησε απ’ όλες τις πλευρές να επιδείξουν προθυμία για διάλογο, κάλεσε όλα τα κόμματα να επανεξετάσουν τη θέση τους σε ό,τι αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Η υπόδειξη εκτιμήθηκε στο Βερολίνο σαφώς ως μια παρότρυνση που απευθύνεται στο κόμμα από το οποίο προέρχεται, το SPD. Η μέχρι στιγμής άρνηση του προέδρου του κόμματος Μάρτιν Σουλτς για αυτή τη λύση δεν θα πρέπει να θεωρείται τελεσίδικη. Αρκετά στελέχη στην ηγεσία όπως ο υπ. Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υποστηρίζουν μια άλλη άποψη.
Πάντως, μετά τη συνεδρίαση του προεδρείου του κόμματος το πρωί της Δευτέρας ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι εξακολουθεί να ισχύει η θέση του SPD, ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει το μεγάλο συνασπισμό και ότι θα πρέπει να επαναληφθούν οι εκλογές. Παράλληλα όμως παρέπεμψε στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τον οποίο θα συναντηθεί την Τετάρτη.
Με πληροφορίες από Deutsche Welle