Περίπου 5,5 εκατομμύρια Καταλανοί θα ψηφίσουν σήμερα στις εκλογές για το νέο τους κοινοβούλιο, σε μια εκλογική αναμέτρηση που επιβλήθηκε από την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας και έχει διχάσει τους πολίτες της Καταλονίας.

Οι εκλογική διαδικασία θα είναι πολύ πιο ήρεμη σε σχέση με τα όσα επικράτησαν τον περασμένο Οκτώβρη και αυτό γιατί έχουν συλληφθεί ήδη αρκετά μέλη του κοινοβουλίου που θεωρήθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση ως υποκινητές του ξεσηκωμού του κόσμου, που έφερε βίαια επεισόδια κυρίως στη Βαρκελώνη.

Αρκετοί εξακολουθούν να ζητούν ανεξαρτησία, όμως φαίνεται πως υπάρχει και μια μερίδα κόσμου που είναι επιφυλακτική πλέον.

Αυτοί που θέλουν κυρίως ανεξαρτησία φαίνεται να είναι οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, καθώς έζησαν την εποχή της δικτατορίας του Φράνκο, ενώ οι νέοι είναι περισσότερο διχασμένοι για το τι θα ήταν προτιμότερο.

«Η μισή κυβέρνηση της Καταλονίας βρίσκεται στη φυλακή ή στην εξορία. Η ίδια η κήρυξη εκλογών, που αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του προέδρου της Καταλονίας, έγινε από τον Ισπανό πρωθυπουργό, μία ανώμαλη πράξη, κατά παράβαση κάθε νομοθεσίας. Επιβλήθηκε τρομοκρατία εναντίον πολιτικών για να μην εκφράζουν τις ιδέες τους, λογοκρίθηκαν κι εκφοβίσθηκαν μέσα ενημέρωσης, ακόμη ακόμη απαγορεύθηκαν και τα χρώματα καθαυτά, όπως το κίτρινο. Μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά απαγορεύτηκε σε οποιοδήποτε μέλος των εφορευτικών επιτροπών στα εκλογικά τμήματα να φορούν ρούχα κίτρινου χρώματος, ή που παραπέμπουν σε κάποιο σύμβολο», ανέφερε ο Τζάουμε Φορές Λιάσατ, στέλεχος της κεντρικής επιτροπής της Esquerra Republicana, που αναμένεται να καταλάβει την πρώτη θέση στις εκλογές.