Δεν αλλάζει στάση η Βόρεια Κορέα για τα πυρηνικά λένε οι ειδικοί
Ως ένα επικοινωνιακό τρικ χαρακτηρίζουν τη συνάντηση των εκπροσώπων της Βόρειας Κορέας με τη Νότια.
Η πρωτόγνωρη στάση της Βόρειας Κορέας και οι χειραψίες με τους εκπροσώπους της Νότιας Κορέας για συνεργασία στους επερχόμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν κάτι που ελάχιστοι περίμεναν.
Η καλή εικόνα που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι της ηγεσίας της Βόρειας Κορέας με τα χαμόγελα και την κοινή γραμμή για να ταξιδέψουν μέλη οικογενειών στη νότια πλευρά της χερσονήσου ώστε να δουν συγγενείς τους μετά από χρόνια ξάφνιασε, αλλά δεν παρέσυρε τους ειδικούς αναλυτές.
Οι απευθείας συνομιλίες δεν πρόκειται να αλλάξουν τίποτα ως προς τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγιάνγκ, εκτιμούν οι αναλυτές. Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών το τελευταίο διάστημα είναι μεγάλες και μια συνάντηση δεν θα αλλάξει την εικόνα, πιστεύουν, όσο και αν προσπαθούν και οι δύο πλευρές να ρίξουν τους τόνους.
«Τα δύο στρατόπεδα ήθελαν μια νίκη και την πέτυχαν», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Τζον Ντελούρι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γιονσέι της Σεούλ.
Θεωρούν πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν προσπαθεί απλά να ρίξει τους τόνους και ουσιαστικά εγγυήθηκε πως θα σταματήσουν τις δοκιμές κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αγώνων, από τον Φεβρουάριο ως τον Μάρτιο.
Για τον Γκο Μιόνγκ-Χιούν, αναλυτή στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών Asan της Σεούλ, ο Βορράς ουσιαστικά έδειξε τις «στρατηγικές του ικανότητες».
«Η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να λάβει στρατιωτικά μέτρα εναντίον του Βορρά στη διάρκεια των διακορεατικών συνομιλιών γιατί δεν θέλει να κατηγορηθεί σε περίπτωση προβλημάτων», επισημαίνουν.
«Μένει να δούμε αν αυτό το άνοιγμα μπορεί να αξιοποιηθεί για την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας πέρα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Σκοτ Σνάιντερ, του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, για το μέλλον της σχέσης των δύο χωρών μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Νότια Κορέα.
Κάποιοι αναλυτές μάλιστα πιστεύουν πως αυτό είναι μια προσπάθεια να διχοτομήσουν τη Νότια Κορέα που μπορεί να βρεθεί σε δίλλημα μελλοντικά με το αν θα επιθυμήσει να συνεργαστεί κάτω από ειρηνικές διαδικασίες με τη Βόρεια πλευρά, ή αν θα παραμείνει στο πλευρό των Αμερικανών.
«Κάποια στιγμή, η Νότια Κορέα θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στις διακορεατικές σχέσεις και στη συμμετοχή στις αμερικανικές προσπάθειες να διαλυθούν τα βορειο-κορεατικά πυρηνικά προγράμματα», υπογραμμίζει ο Κιμ Χιούν-Γουκ, καθηγητής στη Διπλωματική Ακαδημία Κορέας.