Η μεγάλη εγκληματικότητα και η δράση των συμμοριών στο Μεξικό έκαναν χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκδώσει μια ιδιαίτερα αυστηρή ταξιδιωτική οδηγία, συμβουλεύοντας τους Αμερικανούς τουρίστες να αποφεύγουν εντελώς πέντε μεξικανικές Πολιτείες της γειτονικής χώρας. Οι Πολιτείες είναι οι Κολίμα, Μιτσοακάν, Σιναλόα, Ταμαουλίπας και Γκερέρο, τις οποίες βαθμολογούν με το ίδιο επίπεδο επικινδυνότητας που έχουν τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Στη λίστα συμπεριλαμβάνεται και το Ακαπούλκο, που είναι ο αγαπημένος τουριστικός προορισμός των Αμερικανών.

Το τελευταίο διάστημα όμως δύο αντίπαλα καρτέλ έχουν προχωρήσει σε μαζικές δολοφονίες, κάτι που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ καθώς χιλιάδες πολίτες περνούν εκεί τις διακοπές τους.

«Ένοπλες οργανώσεις δρουν ανεξάρτητα από την κυβέρνηση σε πολλές περιοχές της Γκερέρο. Τα μέλη των συμμοριών αυτών στήνουν οδοφράγματα και επιτίθενται σε τουρίστες. Οι τουρίστες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο Μεξικό εξαιτίας της εγκληματικότητας των βίαιων εγκλημάτων, όπως οι ανθρωποκτονίες, οι απαγωγές, οι ληστές που είναι ευρέως διαδεδομένα», τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του.