Τα βρήκαν Μέρκελ και Σουλτς - Προχωρούν σε σχηματισμό κυβέρνησης
Τα βρήκαν για μεταναστευτικό και οικονομία - Μένει η έγκριση των μελών του Συντηρητικού Κόμματος για να κλείσει η συμφωνία
Μετά τη συμφωνία της Άνγκελα Μέρκελ με το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Μάρτιν Σουλτς για σχηματισμό κυβέρνησης, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες τόσο στη Γερμανία όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στις πρώτες της δηλώσεις η καγκελάριος υποσχέθηκε μία «νέα εκκίνηση» για την Ευρώπη έπειτα από την επίτευξη επί της αρχής συμφωνίας με τους σοσιαλδημοκράτες.
«Ο κόσμος δεν περιμένει εμάς, έχουμε ανάγκη από μία νέα εκκίνηση στην Ευρώπη», δήλωσε η καγκελάριος από το Βερολίνο, όπου υποσχέθηκε πως σε συνεννόηση με τη Γαλλία θα προσπαθήσουν να αλλάξουν την κατάσταση στην Ευρώπη.
«Προτείνουμε το κόμμα μας να αρχίσει συνομιλίες για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών διαπιστώσαμε ότι ο κόσμος δεν περιμένει εμάς, σχεδιάζεται η μεταρρύθμιση της Ευρώπης με τη Γαλλία», είπε χαρακτηριστικά.
Η καγκελάριος και ο Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσαν ότι έλαβαν από τα ανώτατα όργανα των κομμάτων τους εντολή για έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, με τον Σουλτς να λέει πως τα στελέχη του κόμματός του συμφώνησαν ομόφωνα για να προχωρήσουν σε σχηματισμό κυβέρνησης.
Χρειάστηκαν πάνω από 24 ώρες διαπραγματεύσεων για να φτάσουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία, μετά από δύο μήνες που δεν υπήρχε κυβέρνηση πλειοψηφίας στη χώρα.
Η συντηρητική καγκελάριος (CDU), ο Βαυαρός σύμμαχός της Χορστ Ζεεχόφερ (CSU) και ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς είχαν προγραμματίσει και συνέντευξη Τύπου για σήμερα το μεσημέρι.
Η συμβιβαστική αυτή συμφωνία θα πρέπει να επιτρέψει στη χώρα να ξεπεράσει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και στην Άνγκελα Μέρκελ να παραμείνει στην καγκελαρία για άλλα τέσσερα χρόνια.
Το έγγραφο που υπέγραψαν οι δύο πλευρές προβλέπει ότι η μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού θα εργαστεί μαζί με τη Γαλλία για να ενισχύσει και να «μεταρρυθμίσει» την ευρωζώνη ώστε να αντιστέκεται καλύτερα στις κρίσεις.
Ήταν ένα σημείο στο οποίο ο Σουλτς επέμενε πολύ, καθώς και στο θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να περιορίσουν τον αριθμό των ασύλων στις 200.000 ανά έτος, μειώνοντας αισθητά τον αριθμό, κάτι για το οποίο είχε επικριθεί η Μέρκελ πριν δύο χρόνια.
Ένα από τα θέματα για τα οποία διαφωνούσαν αρχικά τα δύο κόμματα ήταν το θέμα της κοινωνικής δικαιοσύνης, με τον Σουλτς να ζητά να δημιουργηθεί μια «ασφάλιση υγείας πολιτών», ένα είδος Κοινωνικής Ασφάλισης στην οποία να συμβάλλουν όλοι ώστε να μειωθούν οι ανισότητες στην υγεία ανάμεσα στους εύπορους, που έχουν ιδιωτική ασφάλιση, και τους μισθωτούς με χαμηλότερα εισοδήματα, που έχουν δημόσια ασφάλιση.
Πέτυχε τη συμφωνία με τη Μέρκελ, η οποία δεσμεύτηκε να ενισχυθούν οικονομικά και οι μεγάλες πόλεις της χώρας.
Αυτό που δεν πέτυχε είναι οι αυξήσεις των φόρων για τα υψηλότερα εισοδήματα.
Ορισμένα μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη χαρακτηρίσει την πιθανή συμμαχία τους «συνασπισμό των χαμένων» επειδή τιμωρήθηκαν αμφότεροι από τους ψηφοφόρους στις βουλευτικές εκλογές, που σηματοδοτήθηκαν από την άνοδο της άκρας δεξιάς.
Ακόμη βέβαια δεν είναι οριστική η συμφωνία. Για να κλείσει θα πρέπει να δώσουν το «πράσινο φως» οι αντιπρόσωποι του κόμματος των Συντηρητικών που μετέχει στον συνασπισμό, κάτι που αναμένεται να συμβεί στις 21 Ιανουαρίου, αν και τα γερμανικά Μέσα δεν είναι απολύτως βέβαια για την έκβαση της ψηφοφορίας των μελών.
Αν όλα κυλήσουν ομαλά, η νέα κυβέρνηση θα αναλάβει καθήκοντα στα τέλη Μαρτίου, ενώ αν κάτι πάει στραβά, τότε η Μέρκελ καλείται να αποφασίσει μεταξύ κυβέρνησης με μειοψηφία και νέων εκλογών.
Αν όλα κυλήσουν ομαλά, η νέα κυβέρνηση θα αναλάβει καθήκοντα στα τέλη Μαρτίου, ενώ αν κάτι πάει στραβά, τότε η Μέρκελ καλείται να αποφασίσει μεταξύ κυβέρνησης με μειοψηφία και νέων εκλογών. Για την επικείμενη συμφωνία, ενθουσιασμένη είναι και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να χαιρετίζει τη συμβιβαστική συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων.
«Είμαι πλήρως ικανοποιημένος ως προς το ευρωπαϊκό μέρος των συμφωνιών. Είναι μία θετική, εποικοδομητική συμβολή, προσανατολισμένη προς το μέλλον», ανέφερε.