Η δολοφονία Ιβάνοβιτς ξυπνά φόβους αναζωπύρωσης αλβανικού εθνικισμού
Η δολοφονία του Σέρβου Κοσοβάρου πολιτικού και η νέα ένταση με την αλβανική κοινότητα του Κοσόβου προκαλεί ανησυχία για αρνητικές εξελίξεις, ακόμη και στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ για την ονομασία της δεύτερης
Τρομοκρατική πράξη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τη δολοφονία του Σέρβου Κοσοβάρου πολιτικού, Όλιβερ Ιβάνοβιτς, στο Κόσοβο.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο κ. Βούτσιτς δήλωσε ότι οι δολοφόνοι άφησαν ίχνη πίσω τους, που αξιοποιούνται και θα οδηγήσουν στην εξιχνίαση της υπόθεσης. «Δεν μπορώ ακόμη να μιλήσω για τα στοιχεία που έχουν οι δικές μας υπηρεσίες για τη δολοφονία του Όλιβερ Ιβάνοβιτς, αλλά υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που καταδεικνύουν τους πιθανούς δράστες».
Ο κ. Βούτσιτς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Σερβίας, αν και δεν έχει αρμοδιότητες στο Κόσοβο, θα αποκαλύψει τους ενόχους. «Στο Κόσοβο κυριαρχούν οι Αλβανοί και οι ξένοι, κι αν δεν μπορέσουν αυτοί να βρουν τους δολοφόνους θα τους βρούμε εμείς. Προσφέραμε την βοήθειά μας στις αρχές του Κοσόβου, αλλά διεξάγουμε και ανεξάρτητα δικές μας έρευνες και σίγουρα θα ανακαλύψουμε ποιος ή ποιοι είναι οι δράστες», τόνισε. Η κυβέρνηση επικήρυξε τους δράστες για 10000 ευρώ.
Ο πρόεδρος της Σερβίας προειδοποίησε την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου να μην προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τη δολοφονία του Όλιβερ Ιβάνοβιτς για να επιβάλει την κυριαρχία της στο βόρειο Κόσοβο, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.
Ο 64χρονος Όλιβερ Ιβάνοβιτς, σκοτώθηκε το πρωί από σφαίρες στο σερβικό τμήμα της Μιτρόβιτσα, μιας πόλης που κατοικείται από Σέρβους Κοσοβάρους (13000 περίπου) στον βορρά και Αλβανούς Κοσοβάρους (72000) στο νότο, με συχνές εντάσεις ανάμεσα στις δυο κοινότητες. Ο Ιβάνοβιτς ήταν ένας σημαντικός, μετριοπαθής, πολιτικός στο Κόσοβο, επικεφαλής της πρωτοβουλίας SDP («Ελευθερία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη») και επικριτής της πολιτικής του Βελιγραδίου. Ήταν μάλιστα ένας από τους ελάχιστους πολιτικούς των Σέρβων του Κοσόβου που μιλούσε αλβανικά.
Ο Ιβάνοβιτς έπεσε νεκρός στο δρόμο, απο πέντε σφαίρες. Οι δράστες πυροβόλησαν μέσα απο ένα αυτοκίνητο το οποίο στη συνέχεια έκαψαν κι εγκατέλειψαν σε άλλο σημείο της πόλης.
Ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη εννέα ετών για εγκλήματα πολέμου κατά τη σύγκρουση του 1998-99 ανάμεσα στις σερβικές δυνάμεις και τους Αλβανούς του Κοσόβου που διεκδικούσαν την ανεξαρτησία τους, όμως η ποινή του ακυρώθηκε από εφετείο τον Φεβρουάριο. Αποφυλακίστηκε και επρόκειτο να ξαναδικαστεί.
Αν και δεν αναγνώριζε την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς τασσόταν υπέρ του διαλόγου με τις αρχές της αποσχισθείσας σερβικής αυτόνομης επαρχίας.
Τη δολοφονία του καταδίκασαν πολιτικοί ηγέτες, στελέχη της Ευρωπαικής Ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών, υπογραμμίζοντας πως η δολοφονία αυτή, η πρώτη πολιτική δολοφονία τέτοιου μεγέθους στην περιοχή εδω και 15 χρόνια, δεν πρέπει να αναζωπυρώσει αντιπαλότητες κι εθνικισμούς.
Ενδεικτικά, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπόρισοφ, δήλωσε, μέσω Twitter, ότι «καταδικάζω σθεναρά την δολοφονία του πολιτικού ηγέτη Όλιβερ Ιβάνοβιτς. Η βία δεν μπορεί να είναι ανεκτή. Πιστεύω οτι ο διάλογος μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινα είναι μονόδρομος και δεν πρέπει να επιτρέψουμε τέτοιες πράξεις να τον εμποδίσουν».
Ο επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε, επίσης μέσω Twitter, ότι καταδικάζει την δολοφονία του Ιβάνοβιτς. «Θέλω να διαβιβάσω τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια και τους φίλους του. Πρέπει όλοι τώρα να επιδείξουν ψυχραιμία, να συμπεριφερθούν με υπευθυνότητα και να επιτρέψουν στις δικαστικές αρχές να ερευνήσουν την υπόθεση διεξοδικά και να οδηγήσουν τους δράστες στη δικαιοσύνη. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από τον διάλογο».
Την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ειρήνη στο βόρειο Κόσοβο τόνισε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάσιτς, μιλώντας σε δημοσιογράφους σήμερα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης επίσκεψης του στο Μαυροβούνιο. Ο Ντάσιτς υπογράμμισε πως τυχόν αποσταθεροποίηση του βόρειου Κοσόβου θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη τη χώρα. Εκτίμησε μάλιστα ότι η δολοφονία συνιστά πολιτικό «χτύπημα» στην ευήμερια όλων των Σέρβων Κοσοβάρων.
Ο Ντάσιτς δεν είναι ο μόνος που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Τα διεθνή ΜΜΕ βρίθουν δηλώσεων Σερβοκοσοβάρων πολιτών που εκφράζουν φόβους αναζωπύρωσης των εντάσεων με την αλβανική κοινότητα.
Αναλυτές ωστόσο σημειώνουν πως μια τέτοια εξέλιξη δεν θα περιοριστεί μονάχα εντός των συνόρων του Κοσόβου, καθώς τα εθνικιστικά ξεσπάσματα υποστηρίζονται από τις αντίστοιχες εθνοτικές κοινότητες και των άλλων κρατών. Μια νέα έξαρση αλβανικού εθνικισμού για παράδειγμα, θα εξαπλωθεί και στην αλβανική κοινότητα της ΠΓΔΜ, που αποτελεί και την πλειοψηφία του πληθυσμού της, κάτι που δύναται να δημιουργήσει νέα εμπόδια και πιέσεις στις συζητήσεις με την Ελλάδα για την ονομασία της.