ΠΓΔΜ: Οι εθνικιστές θα επιδιώξουν να τορπιλίσουν τη συμφωνία
Ρεπορτάζ και δηλώσεις οδηγούν σε εκτιμήσεις πως το εθνικιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης θα προσπαθήσει να εμποδίσει την επίλυση της διαφωνίας με την Ελλάδα
Την εκτίμηση ότι το αντιπολιτευτικό, συντηρητικό κόμμα VMRO-DPMNE της ΠΓΔΜ «προσπαθεί να εμποδίσει την επίλυση της διαφωνίας για το όνομα με την Ελλάδα» εκφράζει σημερινό δημοσίευμα του ευρωπαϊκού ιστότοπου Euractiv.
«Η αντιπολίτευση VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι στα Σκόπια, ενδεχομένως ενθαρρυμένη από τη Ρωσία, προσπαθεί να εμποδίσει την επίλυση της διαφωνίας για το όνομα με την Ελλάδα, η οποία έχει εμποδίσει την πρόοδο της ΠΓΔΜ σε ό,τι αφορά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το δημοσίευμα του Euractiv επισημαίνει ότι ο πρέσβης της ΠΓΔΜ στις ΗΠΑ, Βάσκο Ναουμόφσκι -ο οποίος δήλωσε ότι κανένας δεν θα μπορούσε να επιβάλει ένα νέο όνομα στη χώρα του- διορίστηκε από τον σημερινό πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, σύμμαχο της προηγούμενης κυβέρνησης, στην οποία επικεφαλής ήταν το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE. Ενδεικτικό είναι πως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE, Βλάτκο Γκιόρτσεφ, έσπευσε να σχολιάσει την δήλωση του διαπραγματευτή της ΠΓΔΜ, Ναουμόφσκι, χαρακτηρίζοντας την «ανησυχητική» επειδή, όπως είπε, πρόκειται για έναν ικανό διαπραγματευτή, που συμμετέχει εδώ και πολλά χρόνια στις συνομιλίες για το όνομα. «Νομίζω ότι η δήλωση αυτή δεν είναι τυχαία», είπε ο Γκιόρτσεφ.
Διαβάστε: «Βόμβα» από την ΠΓΔΜ: Οι προτάσεις Νίμιτς απέχουν από αξιοπρεπή λύση
Ο συντάκτης του άρθρου επικαλείται επίσης πηγή κοντά στο VMRO-DPMNE η οποία «προειδοποίησε για υπερβολικό ενθουσιασμό», υπενθυμίζοντας ότι «η μακροχρόνια θέση της Ελλάδας ήταν ότι η διαμάχη για το όνομα πρέπει να επιλυθεί, πριν προχωρήσει οποιαδήποτε άλλη εργασία». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «η σοσιαλιστική κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι το εθνικό συμφέρον είναι πιο σημαντικό από την πολιτική του κόμματος.
«Δείχνουν ευελιξία για να εντυπωσιάσουν τους γείτονές τους, αλλά μακροπρόθεσμα πρέπει να έχουν και την κοινή γνώμη με το μέρος τους», δήλωσε ο ίδιος στο Euracitv.
To άρθρο δημοσιεύει επίσης δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου ο οποίος ερωτήθηκε «εάν υπάρχουν φόβοι ότι οι σκληροπυρηνικοί μπορεί να επικρατήσουν και πάλι στο εν λόγω ζήτημα».
«Χαιρετίζουμε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για να ξεκινήσει συζητήσεις με τους ομολόγους της στην Ελλάδα για την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και ελπίζουμε ότι αυτό θα μεταφραστεί σε περαιτέρω συγκεκριμένα αποτελέσματα» αναφέρει ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης μιας διαπραγματευμένης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει σημαντική».