Στη σύλληψη δύο ανδρών που θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος προχώρησαν οι Αρχές στη Μαλαισία. Μάλιστα φαίνεται πως πρόλαβαν ένα νέο μακελειό, καθώς ο ένας εκ των δύο κυκλοφορούσε στους δρόμους της Κουάλα Λουμπούρ οπλισμένος, με σκοπό, όπως αναφέρουν, να σκοτώσει βουδιστές μοναχούς.

Η μουσουλμανική πλευρά της χώρας βρίσκεται σε συναγερμό από τότε που ένοπλοι πραγματοποίησαν πολλαπλές επιθέσεις στην Τζακάρτα, την πρωτεύουσα της γειτονικής Ινδονησίας, τον Ιανουάριο 2016.

Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν στη διάρκεια δύο ξεχωριστών επιδρομών τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο ως ύποπτοι για διάπραξη βίαιων ενεργειών και για προώθηση της τζιχαντιστικής ιδεολογίας.

Ο ένας από αυτούς, Ινδονήσιος στη καταγωγή, φέρεται ότι "όργωνε" μια πολυσύχναστη συνοικία της πρωτεύουσας Κουάλα Λουμπούρ τον Νοέμβριο αναζητώντας βουδιστές μοναχούς για να σκοτώσει ως αντίποινα στη βία που υφίστανται οι μουσουλμάνοι Ροχίνγκια στην Μιανμάρ.

Ο δεύτερος ύποπτος είναι ένας δάσκαλος σε ιδιωτικό θρησκευτικό σχολείο και σχεδίαζε επίθεση σε χώρους διασκέδασης και ληστεία, απαγωγή ή δολοφονία μη μουσουλμάνων.