Ο φιλορώσος απερχόμενος πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, ένας λαϊκιστής που διεξήγαγε εκστρατεία κατά της μετανάστευσης, επανεξελέγη σήμερα για δεύτερη πενταετή θητεία, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα.

Ο Ζέμαν, 73 ετών, εξασφάλισε το 51,36% των ψήφων έναντι 48,63% του Γίρι Ντράχος, 68 ετών, σύμφωνα με την τσεχική δημόσια τηλεόραση.

Ο νικητής ευχαρίστησε εκείνους που τον ψήφισαν αλλά και εκείνους που ψήφισαν τον αντίπαλό του, «γιατί προσήλθαν στις κάλπες».

«Πριν από πέντε χρόνια εκλέχθηκα από 2,7 εκατομμύρια ψηφοφόρους, τώρα από 2,8 εκατομμύρια», είπε.

«Αυτή η εμπιστοσύνη των πολιτών της Τσεχικής Δημοκρατίας με γεμίζει ενέργεια για τα πέντε χρόνια που έρχονται και είμαι σίγουρος ότι αυτή η εμπιστοσύνη δεν θα διαψευσθεί», είπε.

Ο Ντράχος παραδέχθηκε αμέσως την ήττα του και συνεχάρη τον αντίπαλό του, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το αποτέλεσμα ήταν «αμφίρροπο».

«Δεν κερδίσαμε, αλλά ούτε και χάσαμε», συνέχισε ο επικεφαλής της Ακαδημίας Επιστημών. «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από αυτό το κύμα ενέργειας που εμφανίστηκε σε αυτές τις προεδρικές εκλογές και που δεν πρέπει να χαθεί».

«Υπόσχομαι ότι θα συνεχίσω να διευθύνω αυτή την ενέργεια και αυτή την ελπίδα, δεν εγκαταλείπω την πολιτική ζωή», κατέληξε.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αντανακλά μια κοινωνία χωρισμένη στα δύο, εκτίμησε ο αναλυτής Γίρι Πέχε. «Υπάρχει πραγματικά μια βαθιά πόλωση, όχι μόνο ανάμεσα στην Πράγα και σε άλλες μεγάλες πόλεις από τη μία πλευρά και την υπόλοιπη χώρα από την άλλη, αλλά και μια πόλωση όσον αφορά μια πολιτισμική επιλογή», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Βλέπουμε πως το μισό της κοινωνίας φοβάται τον έξω κόσμο, την παγκοσμιοποίηση και τις προκλήσεις της. Ο Ζέμαν χρησιμοποίησε αυτή την προβληματική», συνέχισε.

Για τον αναλυτή, η πλειονότητα των Τσέχων δεν συμμερίζονται τον φιλορωσικό και φιλοκινεζικό προσανατολισμό του απερχόμενου προέδρου. «Η μετανάστευση ήταν περισσότερο το κύριο θέμα. Ο Ζέμαν είναι στα μάτια των ψηφοφόρων ο υπερασπιστής των τσεχικών εθνικών συμφερόντων», εξήγησε.

Ο απερχόμενος πρόεδρος υποστηρίχθηκε κυρίως από τα αγροτικά στρώματα και τους χειρώνακτες, ενώ ο Ντράχος ήταν ο αγαπημένος υποψήφιος των διανοουμένων στις μεγάλες πόλεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ