Σχεδόν ένας στους πέντε εργαζόμενους στο βρετανικό κοινοβούλιο ισχυρίζεται ότι έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή έχει γίνει μάρτυρας ανάρμοστης συμπεριφοράς τον τελευταίο χρόνο, αναφέρει έκθεση που συντάχθηκε έπειτα από μια σειρά σεξουαλικών σκανδάλων στο Γουέστμινστερ.

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα καλεί να εφαρμοστεί νέα διαδικασία υποβολής καταγγελιών, αλλά και να αλλάξει ριζικά η κουλτούρα που αποτρέπει κάποιους από το να καταγγέλλουν τους επικεφαλής τους, ενώ πρότεινε κάποιες μορφές τιμωρίας για όσους κρίνονται ένοχοι ότι παρενοχλούν σεξουαλικά το προσωπικό τους.

«Είναι μια μεγάλη ημέρα για το κοινοβούλιο και την πολιτική ζωή», δήλωσε η Άντρεα Λίντσομ, επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων. «Η νέα ανεξάρτητη διαδικασία θα δείξει ότι επιθυμούμε να είμαστε το καλύτερο κοινοβούλιο του κόσμου σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση όλων όσοι εργάζονται εδώ με αξιοπρέπεια και σεβασμό», πρόσθεσε.

«Είναι ένα μεγάλο βήμα στο να υπάρξει η αλλαγή κουλτούρας που χρειάζεται το κοινοβούλιο», τόνισε.

Πέρυσι το βρετανικό κοινοβούλιο ήταν ένας από τους θεσμούς της χώρας που ενεπλάκη σε ένα σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης στον απόηχο της υπόθεσης Χάρβεϊ Γουάινστιν.

Δύο υπουργοί αποπέμφθηκαν, ενώ έρευνα ξεκίνησε για άλλους, τόσο Συντηρητικούς όσο και Εργατικούς, έπειτα από καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 19% των 1.377 ερωτηθέντων κατήγγειλε ότι «έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή ότι έγινε μάρτυρας ανάρμοστης συμπεριφοράς». Οι γυναίκες κατήγγειλαν διπλάσια περιστατικά από τους άνδρες.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ