Ζάεφ: Δεχόμαστε μόνο γεωγραφικό προσδιορισμό
Μένουν ανοιχτά τέσσερα θέματα
«Οι συνομιλίες ξεκίνησαν με επτά σημεία και τώρα έχουν μειωθεί σε τέσσερα, που σημαίνει ότι τρία έχουν ολοκληρωθεί», τόνισε ο πρωθυπουργός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.
Εμφανίσθηκε αρχικά επιφυλακτικός να μπει σε λεπτομέρειες και δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για το τι αφορούν τα «7 σημεία» των διαπραγματεύσεων.
Σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο «ονοματολογικό», δήλωσε αισιόδοξος, αναφέροντας πώς η χώρα του θέλει λύση στο θέμα του ονόματος και πως η κυβέρνηση του κάνει το καλύτερο που μπορεί για να καταλήξει μια εσωτερική συναίνεση εντός της χώρας με σκοπό την τελική λύση.
Σε ό,τι αφορά τον γεωγραφικό προσδιορισμό, ο Ζόραν Ζάεφ διαβεβαίωσε ότι είναι μια επιλογή, που μπορεί να αποδεχθεί η χώρα του. «Ένας γεωγραφικός προσδιορισμός είναι μια αποδεκτή λύση, έχουμε ήδη απορρίψει κάθε άλλη πρόταση, που είχε κατατεθεί περιλαμβανομένου χρονικού προσδιορισμού», ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «όπως είναι κατανοητό βασικές θέσεις είναι κρίσιμες, δηλ. το όνομα, το σύνταγμα (αν θα αλλάξει ή όχι), η γλώσσα και άλλα θέματα που έχουν ήδη αναφερθεί. Αυτά είναι η ουσία της διαπραγμάτευσης καθαυτής».
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι αναμένει από τις δύο πλευρές να επιδείξουν πραγματισμό και η λύση που θα προκύψει να επικυρωθεί σε δημοψήφισμα.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ ένα από τα θέματα που εξετάζονται ενδελεχώς είναι και το προσχέδιο της «διεθνούς συμφωνίας, της συνθήκης, που θα υπογράψουν οι δύο πλευρές» και που εύχεται στο τέλος να επικυρωθούν και από τα δύο κοινοβούλια.