Γερμανία: Όταν ο «πρώην όμηρος του Ερντογάν» μπορεί να βγάλει νέο ΥΠΕΞ
Το φαινόμενο της... πολιτικής πεταλούδας από Κωνσταντινούπολη μέχρι Βερολίνο.
Μετά από έναν χρόνο σε τουρκική φύλακη, ο Γερμανοτούρκος δημοσιογράφος Ντενίζ Γιουτζέλ -που είχε φυλακιστεί για «προπαγάνδα» εναντίον του Ερντογάν- αφέθηκε ελεύθερος. Μέσα σε λίγες ώρες, είχε φύγει από την Κωνσταντινούπολη και τη νύχτα της Παρασκευής προσγειώθηκε στο Βερολίνο.
Τι σχέση μπορεί να έχει αυτό με τον γερμανικό Μεγάλο Συνασπισμό που γεννιέται; Απροσδόκητα μεγάλη, καθώς το Βερολίνο ψάχνει ποιος θα αναλάβει το υπουργειό Εξωτερικών.
Ο νυν υπουργός Εξωτερικών παραμένει, μέχρι να αναλάβει η όποια νέα κυβέρνηση, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Το κόμμα του κατάφερε, παρά τη νέα εκλογική ήττα, να αποσπάσει όσες περισσότερες παραχωρήσεις μπορούσε από την (εξαιρετικά πιεζόμενη) Άνγκελα Μέρκελ ώστε να σχηματιστεί ξανά Μεγάλος Συνασπισμός (Χριστιανοδημοκρατών και SPD).
Σε όλη αυτή τη διαδικασία, ο ίδιος ο Γκάμπριελ είχε μείνει εκτός. Τουλάχιστον, έξω από το προσκήνιο: Ανάλογη στάση είχε κρατήσει και πριν τις εκλογές, περιορίζοντας στο ελάχιστο τον ρόλο του επειδή θεωρείτο «καμμένο χαρτί» για τη βάση των Σοσιαλδημοκρατών.
Όταν όμως, μετά τη συμφωνία για Μεγάλο Συνασπισμό, ο Μάρτιν Σουλτς ακουγόταν για επόμενος υπουργός Εξωτερικών, το ίδιο το κόμμα του άρχισε να αντιδρά. Στο τέλος, ο Σουλτς εμφανίστηκε να κάνει πίσω - και πολλοί το είχαν δει ως αποτέλεσμα εσωκομματικού μαχαιρώματος, στο οποίο έβαλε το χέρι του ο ίδιος ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Επιστροφή στον, φαινομενικά άσχετο με τα παραπάνω, επαναπατρισμό του δημοσιογράφου Γιουζτέλ στο Βερολίνο την Παρασκευή. Λίγο πριν, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών -δηλαδή, ο Γκάμπριελ- οργάνωσαν θριαμβευτική συνέντευξη Τύπου στην οποία πανηγύρισαν για την απελευθέρωση του Γιουτζέλ.
Η γερμανική κυβέρνηση είχε τον τελευταίο χρόνο βάλει πολύ ψηλά το ζήτημα του Γιουτζέλ και είχε οργανώσει εκστρατεία για την αποφυλάκισή του. Η τουρκική απόφαση ήταν αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησε το Βερολίνο - και όχι, βεβαίως, της ίδιας της διαδικασίας που θα ακολουθούσαν κανονικά οι τουρκικές διοικητικές Αρχές.
Έτσι, για την απελευθέρωση του Γιουτζέλ μπορεί να υπερηφανεύεται πρώτα από όλα ένα γερμανικό υπουργείο: Το Εξωτερικών - δηλαδή, ο Γκάμπριελ. Η διπλωματική νίκη με την απελευθέρωση του δημοσιογράφου είναι προσωπική πολιτική νίκη για τον ίδιο.
Ο Γκάμπριελ δεν παραλείπει να το δείξει εμμέσως πλην σαφώς, πουλώντας την απελευθέρωση Γιουτζέλ ως «διαπιστευτήριο» για να μείνει στο υπουργείο Εξωτερικών και στη νέα κυβέρνηση. Το μήνυμα το έχει ήδη πάρει η πολιτική σκηνή στη Γερμανία: Η φίλα προσκείμενη στους Σοσιαλδημοκράτες «Sueddeutsche» έβαλε τίτλο πως η απελευθέρωση του Γιουτζέλ «δεν είναι νίκη του κράτους δικαίου, αλλά της διπλωματίας» -δηλαδή, του Γκάμπριελ- ενώ η φίλα προσκείμενη στους Χριστιανοδημοκράτες «FAZ» γίνεται ακόμη σαφέστερη το Σάββατο, όταν παίζει σε τίτλο τη δήλωση κομματικού φίλου του Γκάμπριελ πως ο νυν υπουργός είναι «το ιδανικό πρόσωπο για το υπουργείο Εξωτερικών».
Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο Γκάμπριελ θα καταφέρει όντως να μείνει στο υπουργείο, καθώς η κομματική ηγεσία του SPD έχει ήδη αρχίσει να φρενάρει τις επιδιώξεις του. Ένας ελεύθερος δημοσιογράφος πιθανότατα δεν θα αρκεί για να φέρει την «άνοιξη» για τον Γκάμπριελ.