Τέλος μέχρι νεωτέρας η γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ μετά τον νέο τουρκικό τσαμπουκά
Το γεωτρύπανο αναχώρησε για το Μαρόκο - Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε να υπάρξει αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Αναβάλλεται η γεώτρηση της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στον στόχο «Σουπιά», μετά τις νέες τουρκικές προκλήσεις και την παρ’ ολίγο σύγκρουση με τουρκικό πολεμικό πλοίο.
Την είδηση επιβεβαίωσε, μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Τόνισε, πάντως, ότι «δεν ακυρώνονται οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Μιλώντας από τις Βρυξέλλες στο ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ήδη το γεωτρύπανο αναχώρησε για το Μαρόκο, ενώ για το επεισόδιο που έβαλε για τα καλά στον «πάγο» τη γεώτρηση ενημερώθηκε άμεσα και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, τον πρόεδρο της Γαλλίας, την καγκελάριο της Γερμανίας και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, στους οποίους έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον ανταποκριτή στις Βρυξέλλες της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», Παύλο Ξανθούλη, μετά τις σημερινές εξελίξεις η Λευκωσία επιδιώκει πλέον ξεκάθαρη διασύνδεση της ευρωτουρκικής συνάντησης κορυφής, που προγραμματίστηκε για τις 26 Μαρτίου στη Βάρνα, με τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ.
Το χρονικό
Το πρωί της Παρασκευής σημειώθηκε νέο επεισόδιοστην κυπριακή ΑΟΖ.
Το ιταλικό γεωτρύπανο SΑΙΡΕΜ 12000 επιχείρησε να προσεγγίσει τον στόχο "Σουπιά", ωστόσο, δέχθηκε απειλές για βύθισή του από τουρκικά πολεμικά πλοία, σε περίπτωση που συνέχιζε την πορεία του.
Μάλιστα, το SAIPEM 12000 προέβη σε μανούβρες για ν' αποφύγει παρεμπόδισή του από τουρκικά πολεμικά πλοία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
Σύμφωνα με το Sigmalive, το γεωτρύπανο σήκωσε άγκυρα στις 10:00 και προέβη σε μανούβρες για να αποφύγει παρεμπόδισή του από τα τουρκικά πολεμικά, τα οποία απειλούσαν πως θα το βυθίσουν. Γύρω στις 11:30, το SAIPEM 12000 εγκατέλειψε την προσπάθεια, αφού, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μια φρεγάτα επιχείρησε να το εμβολίσει. Όπως όλα δείχνουν, το γεωτρύπανο κατευθύνεται πλέον προς τα δυτικά.
«Φύγε, θα βουλιάξουμε μαζί»
Τον διάλογο μέσω ασυρμάτου μεταξύ του καπετάνιου του γεωτρύπανου SAIPEM 12000 και του καπετάνιου του τουρκικού πολεμικού πλοίου, που το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου το παρεμπόδισε να πάει στο οικόπεδο 3 της ΑΟΖ, αποκαλύπτει το πρακτορείο DHA, επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο DHA, ένα από τα τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνθηκε προς το SAIPEM 12000, προκαλώντας πανικό στον καπετάνιο του ιταλικού σκάφους, ο οποίος διά του ασυρμάτου απευθύνθηκε στο τουρκικό πολεμικό σκάφος λέγοντας: «Φύγετε από μπροστά μας, διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί».
Ο καπετάνιος του τουρκικού πολεμικού φέρεται να φέρεται να απάντησε: «Δεν μπορώ να ελέγξω την ταχύτητα και τη ρότα μας».
Ο καπετάνιος του SAIPEΜ 12000 φέρεται να ανταπάντησε: «Ελέγχεις και την ταχύτητά σου και τη μηχανή σου. Εγώ αυτό μπορώ να το δω καθαρά». Ωστόσο, το τουρκικό πολεμικό δεν άλλαξε τη ρότα του και ο καπετάνιος του γεωτρύπανου φέρεται τότε να είπε: «Εντάξει, αλλάζω τη ρότα μου» και απομακρύνθηκε από την περιοχή.
Σύμφωνα με το πρακτορείο DHA, η Ιταλία έστειλε μια φρεγάτα που βρισκόταν στη Μεσόγειο ασκώντας καθήκοντα του ΝΑΤΟ, για να προστατεύσει το ιταλικό γεωτρύπανο, ωστόσο η ιταλική φρεγάτα, «βλέποντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην περιοχή, άλλαξε τη ρότα της και κατευθύνθηκε στη Βηρυτό, ενώ η ΕΝΙ παραιτήθηκε από τις έρευνες στην περιοχή».
Όπως μετέδωσε το Sigmalive της Κύπρου, το γεωτρύπανο Saipem 12000 της ΕΝI σήκωσε άγκυρα και κινείται ανατολικά, όπου βρίσκεται και ο στόχος Σουπιά στο θαλάσσιο τεμάχιο 3 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κοντά στο γεωτρύπανο βρίσκονται 4 τουρκικά πολεμικά σκάφη. Ένα εξ αυτών προσπάθησε να το παρεμποδίσει. Ωστόσο, ο πλοίαρχος του Saipem 12000 επιχειρεί μανούβρες και δείχνει αποφασισμένος να φτάσει στον