«Όσοι θέλουν να φρεσκάρουν τη μνήμη τους ας πάνε να κοιτάξουν την πρόσφατη ιστορία τους» είπε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στο Σαγγάριο.

«Όσοι λένε μεγαλύτερες κουβέντες από το ανάστημα τους πρώτα να διαβάσουν βιβλία ιστορίας. Ας μάθουν πρώτα καλά πως γλίτωσαν να γίνουν παστά ψάρια στο Σαγγάριο, και πως έφυγαν από εδώ πέφτοντας στη θάλασσα», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Η φράση του Ερντογάν παραπέμπει στη μάχη στο Σαγγάριο κατά τη διάρκεια της Μικρασιάτικης Εκστρατείας.

Η φράση φαίνεται πως «απαντούσε» σε όσα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στις 4 Μαρτίου κατά την ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη του δήμου, Πύδνας- Κολινδρού, Πιερίας.

«Μπορεί να μην έχουμε το έδαφος, εκείνο, το οποίο, ιστορικά θα μας αναλογούσε. Ξέρουμε όμως ότι αυτός ο τόπος, αυτή η Ελλάδα, έχει λόγο και υπόσταση στην ΕΕ. Αυτό καλούμε την Τουρκία να κάνει» είχε τονίσει ο κ. Παυλόπουλος, καλώντας την Τουρκία να «μετρά το μέλλον της», με το μέτρο «του πολιτισμού, της δημοκρατίας και της ελευθερίας».

«Εδώ είμαστε. Διαφορετικά ξέρουμε να είμαστε και απέναντι. Δε το θέλουμε, αλλά αν η ιστορία μας υποχρεώσει, θα το πράξουμε όπως το έκαναν και οι πρόγονοί μας» είχε υπογραμμίσει ο κ. Παυλόπουλος.