Μπερλουσκόνι: Στα Πέντε Αστέρια ανοίγω μόνο την πόρτα να τους διώξω...
Αν υπάρξει συγκυβέρνηση μεταξύ M5S και Δεξιάς, θα είναι μόνο με την ακροδεξιά Λέγκα
Καθώς το παζάρι στη Ρώμη για τον σχηματισμό κυβέρνησης έχει χτυπήσει «κόκκινο», τα μόνα συμπεράσματα που μπορεί να βγάλει κανείς μέχρι τώρα είναι μόνο ποιος δεν θα συνεργαζόταν με ποιον.
Στην παρούσα φάση, τα κόμματα επικεντρώνονται στις συνεννόηση για τα πρώτα «πρακτικά» ζητήματα της διανομής της προεδρίας σε Βουλή και Γερουσία: Τα δύο Σώματα θα συνεδριάσουν με τις νέες τους συνθέσεις στις 23 Μαρτίου, και υπάρχει μία συζήτηση για το ποιες από τις δύο πρώτες δυνάμεις -τα Πέντε Αστέρια (M5S) ως πρώτο αυτόνομο κόμμα ή τα συνασπισμένα τέσσερα κόμματα της Δεξιάς, που αθροιστικά έχουν περισσότερες έδρες- θα πάρουν τα πόστα.
Σε αυτό το σχετικά «εύκολο» ζήτημα οι περισσότεροι έχουν δείξει διάθεση συμβιβασμού και δεν αναμένεται αδιέξοδο. Το δύσκολο και κεντρικό παραμένει η συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης.
O Ματέο Σαλβίνι, αρχηγός της Λέγκας -η οποία, παρά τις προβλέψεις, έχει μέσα στον συνασπισμό της Δεξιάς την πρωτοκαθεδρία μετά την κάλπη- εμφανίστηκε ανοικτός σε συνεργασία με το M5S του Λουίτζι ντι Μάιο. «Δεν έχω προκαταλήψεις απέναντι στον Ντι Μάιο» είπε την Τρίτη μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους, επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος δεν αποκλείει συνεργασίες στη βάση των προγραμματικών του σημείων.
Από την άλλη πλευρά στο ίδιο στρατόπεδο όμως, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι (αρχηγός του Forza Italia, το οποίο πήρε τελικά λιγότερες ψήφους και από την Λέγκα), ήταν σαφής: «Άνοιγμα στο M5S; Το μόνο άνοιγμα που είμαι διατεθειμένος να κάνω είναι να τους ανοίξω την πόρτα για να τους διώξω». Ανάλογη θέση πήρε και ο Ταγιάνι (ο πρόεδρος της Ευρωβουλής που προοριζόταν για «εκλεκτός» του Μπερλουσκόνι για την πρωθυπουργία).
Οπότε, ενισχύεται το σενάριο πως αν τελικά όντως κατέληγαν σε συμφωνία η Δεξιά και τα Πέντε Αστέρια, θα ήταν ουσιαστικά μόνο μεταξύ της ξενοφοβικής Λέγκας και των Πέντε Αστεριών.
Παρ' όλα αυτά, το άλλο μεγάλο κρίσιμο μπλοκ είναι οι μεγάλοι ηττημένοι του Δημοκρατικού Κόμματος (PD). O Σαλβίνι ήταν σιβυλλικός: «Θα ήταν έλλειψη σεβασμού στους ψηφοφόρους να εμπλακούν όσοι έχασαν τις εκλογές, και ως εκ τούτου λέμε "όχι" σε κυβέρνηση που θα περιστρέφεται γύρω από τον Τζεντιλόνι, την Μπόσκι ή τον Μινίτι».
Όσον αφορά το τι συμβαίνει στο ίδιο το PD, την επομένη της συνεδρίασης της ηγετικής του ομάδας οι τόνοι ήταν κάπως εχθρικότεροι απέναντι στα Πέντε Αστέρια. Η επίσημη στάση της διεύθυνσης του κόμματος είναι εν γένει πως πρέπει να κυβερνήσουν «εκείνοι που κέρδισαν στις εκλογές».
Ωστόσο, αυτό δεν είναι η τελευταία λέξη του Δημοκρατικού Κόμματος: Το κόμμα βρίσκεται ακόμη σε φάση αναζήτησης της νέας ηγεσίας του καθώς, μετά την εκλογική ήττα, προβληματίζεται αφ' ενός για τον πολιτικό χαρακτήρα που θα έχει και αφ' ετέρου για το ρόλο που θα παίξει στην κυβερνητική κρίση - δύο πεδία που, αναγκαστικά, μπλέκονται.