Κομισιόν: Προτάσεις για αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας και μετανάστευσης
Απλούστευση της διαδικασίας για βίζα
Προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της κοινής πολιτικής θεωρήσεων της ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις σχετικά με θέματα ασφαλείας, αλλά και μετανάστευσης κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι προτεινόμενες αλλαγές όσον αφορά τον κώδικα θεωρήσεων θα απλουστεύσουν τις διατυπώσεις χορήγησης θεώρησης (βίζας) στους νόμιμους ταξιδιώτες για να ταξιδεύουν στην Ευρώπη, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό τον τουρισμό, το εμπόριο και τις επιχειρήσεις και ενισχύοντας, παράλληλα, την πρόληψη των κινδύνων όσον αφορά την ασφάλεια και την παράτυπη μετανάστευση.
«Με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνουμε σήμερα θα καταστεί ευκολότερη και ταχύτερη η χορήγηση θεώρησης στους νόμιμους ταξιδιώτες και ταυτόχρονα θα ενισχυθούν τα πρότυπα ασφαλείας με στόχο τον καλύτερο εντοπισμό και την απαγόρευση εισόδου των παράτυπων ταξιδιωτών», δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Υπογράμμισε ότι οι νέοι κανόνες θα διασφαλίσουν, επίσης, «ότι η κοινή πολιτική θεωρήσεων της ΕΕ μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της συνεργασίας μας με τρίτες χώρες σε θέματα επιστροφής των παράτυπων μεταναστών».
Απλούστευση της διαδικασίας για βίζα
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την απλούστευση της διαδικασίας, οι προτάσεις της Επιτροπής στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό και στον εξορθολογισμό των κοινών κανόνων της ΕΕ για τις θεωρήσεις, μειώνοντας τον χρόνο λήψης απόφασης από 15 σε 10 ημέρες, ενώ πλέον οι ταξιδιώτες θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση έως και έξι μήνες πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι, αντί των σημερινών τριών μηνών, καθώς και να συμπληρώνουν και να υπογράφουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά.
Επίσης, προβλέπονται θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων με μεγαλύτερη διάρκεια ισχύος, με στόχο την αποτελεσματικότερη πρόληψη της άγρας θεωρήσεων, καθώς και την εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων για τα κράτη-μέλη και τους συχνούς ταξιδιώτες.
Οι εν λόγω θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων θα χορηγούνται σε αξιόπιστους τακτικούς ταξιδιώτες με θετικό «ιστορικό θεωρήσεων» για ένα σταδιακά αυξανόμενο διάστημα από ένα έως πέντε χρόνια.
Η εκπλήρωση των προϋποθέσεων εισόδου από τους ταξιδιώτες θα αποτελεί αντικείμενο διεξοδικής και επανειλημμένης επαλήθευσης.
Προκειμένου να διευκολυνθεί ο τουρισμός βραχείας διάρκειας, τα κράτη-μέλη θα έχουν επίσης, τη δυνατότητα να εκδίδουν θεωρήσεις απευθείας στα εξωτερικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα στο πλαίσιο προσωρινών, εποχιακών καθεστώτων που υπόκεινται σε αυστηρούς όρους.
Οι εν λόγω θεωρήσεις θα ισχύουν για διαμονή μέγιστης διάρκειας επτά ημερών, αποκλειστικά στο κράτος μέλος έκδοσης.
Αύξηση του τέλους θεώρησης
Εξάλλου, η Επιτροπή προτείνει την αύξηση του τέλους θεώρησης -το οποίο παραμένει το ίδιο από το 2006- από 60 σε 80 ευρώ.
Όπως αναφέρεται, η περιορισμένη αυτή αύξηση θα δώσει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να διατηρούν επαρκή επίπεδα προξενικού προσωπικού σε όλο τον κόσμο ώστε να διασφαλίζουν αυστηρότερους ελέγχους ασφαλείας.
Το μεταναστευτικό
Τέλος, η Επιτροπή προτείνει τη χρήση της πολιτικής θεωρήσεων ως μέσου βελτίωσης της συνεργασίας στους τομείς των επιστροφών και της επανεισδοχής.
Ειδικότερα, η Επιτροπή επιθυμεί να θεσπιστεί νέος μηχανισμός που θα επιβάλει αυστηρότερους όρους εξέτασης θεωρήσεων σε περίπτωση που χώρα εταίρος δεν συνεργάζεται επαρκώς για την επανεισδοχή παράτυπων μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιωτών που εισήλθαν νόμιμα έχοντας αποκτήσει θεώρηση, αλλά υπερέβησαν τη διάρκεια ισχύος της.
Οι νέοι κανόνες θα προβλέπουν την τακτική αξιολόγηση, από την Επιτροπή, της συνεργασίας των τρίτων χωρών στον τομέα των επιστροφών.
Εφόσον κρίνεται αναγκαίο, η Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη, θα μπορεί να αποφασίζει πιο περιοριστική εφαρμογή ορισμένων διατάξεων του κώδικα θεωρήσεων, όσον αφορά μεταξύ άλλων τον μέγιστο χρόνο εξέτασης των αιτήσεων, τη διάρκεια ισχύος των εκδοθεισών θεωρήσεων, το ύψος των τελών θεώρησης και την απαλλαγή ορισμένων ταξιδιωτών, όπως οι διπλωμάτες, από τα εν λόγω τέλη.
Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των ελέγχων ασφαλείας, η Επιτροπή σημειώνει ότι την άνοιξη του τρέχοντος έτους θα υποβάλει πρόταση για την αναθεώρηση του συστήματος πληροφοριών για τις θεωρήσεις (VIS), δηλαδή της βάσης δεδομένων όπου καταγράφονται οι αιτήσεις και τα βιογραφικά στοιχεία των αιτούντων.