Μέτωπο της Δύσης απέναντι στη Ρωσία
Με αφορμή τη δηλητηρίαση του κατασκόπου Σεργκέι Σκρίπαλ στη Βρετανία
Συντονισμένη στάση απέναντι στη Ρωσία σχηματίζουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία μετά την υπόθεση της δηλητήριασης του ρώσου διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ στο βρετανικό Σάλισμπουρι, ενώ η ίδια η Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες σε βάρος της για ρόλο στην χρήση νευροτοξικού παράγοντα εναντίον του κατασκόπου.
Οι ηγέτες των τεσσάρων μεγαλύτερων δυτικών χωρών κάλεσαν από κοινού τη Μόσχα να δώσει εξηγήσεις, το ΝΑΤΟ παρενέβη σημειώνοντας πως «αν έρθουμε σε αντιπαράθεση, θα είναι ευθύνη της Μόσχας».
Στο κάδρο πρέπει να προστεθούν και οι κινήσεις Ουάσινγκτον και Λονδίνου για επιβολή αμερικανικών κυρώσεων σε σχέση με την ξεχωριστή υπόθεση της καταγγελλόμενης ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές και, ούτε ένα 24ωρο νωρίτερα, την απέλαση Ρώσων διπλωματών από τη Βρετανία για τον Σκριπάλ -για την οποία η Μόσχα προανήγγειλε αντίποινα.
Σε μία κίνηση με ιδιαίτερο συμβολικό βάρος, οι ηγέτες ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία υπογραμμίζουν ότι «η χρήση αυτή στρατιωτικού νευροτοξικού παράγοντα, ενός τύπου που αναπτύχθηκε από τη Ρωσία, αποτελεί την πρώτη επιθετική χρήση νευροτοξικού παράγοντα στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».
«Πρόκειται για επίθεση κατά της κυριαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου και οποιαδήποτε τέτοια χρήση εκ μέρους κρατικής οντότητας συνιστά σαφή παραβίαση της Σύμβασης για τη Χημικά Οπλα και του διεθνούς δικαίου. Απειλεί την ασφάλεια όλων μας» τονίζουν οι τέσσερις ηγέτες.
Και τονίζουν: «Συμμεριζόμαστε το συμπέρασμα του Ηνωμένου Βασιλείου ότι δεν υπάρχει εναλλακτική εύλογη εξήγηση [από το ότι είναι «εξαιρετικά πιθανό να είναι η Ρωσία υπεύθυνη»] και σημειώνουμε ότι η αποτυχία της Ρωσίας να ανταποκριθεί στο νόμιμο αίτημα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου υποδηλώνει περαιτέρω την ευθύνη της. Καλούμε τη Ρωσία να ανταποκριθεί σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την επίθεση στο Σάλσμπερι. Η Ρωσία θα πρέπει να αποκαλύψει πλήρως το πρόγραμμα του νευροτοξικού παράγοντα Novitchok στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW)».
Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προανήγγειλε μέτρα του Παρισιού σε βάρος της Ρωσίας, λέγοντας πως «όλα οδηγούν στην πεποίθηση ότι η ευθύνη μπορεί να αποδοθεί στη Ρωσία και αυτό το επιβεβαιώνει το έργο που γίνεται από τις βρετανικές υπηρεσίες και είναι εις γνώσιν των γαλλικών υπηρεσιών».
Από την πλευρά του ΝΑΤΟ, ο γγ της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε «σαφή παραβίαση των διεθνών κανόνων και συμφωνιών» την επίθεση στο Σάλσμπερι και κάλεσε τη Ρωσία «να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου».
Ενδεικτική δε των τόνων που επικρατούν είναι η αναφορά του Βρετανού υπουργού Άμυνας Γκάβιν Ουίλιαμσον: «Η Ρωσία θα πρέπει να το βουλώσει και να φύγει» είπε.
Ρωσία: Πρόστυχες και ανυπόστατες οι κατηγορίες
Από την πλευρά της Μόσχας, ο Ρώσος υπουργός Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε «πρόστυχες και ανυπόστατες» τις κατηγορίες του Λονδίνου.
Η ρωσική κρατική μηχανή, όπως και τα ρωσικά ΜΜΕ, υποστηρίζει σε όλους τους τόνους ότι η πολιτική τελεσιγράφων που επιχειρεί η Βρετανίδα πρωθυπουργός ενάντια στη Ρωσία με «σαθρές και αστήρικτες» κατηγορίες «δεν πρόκειται να βρει απήχηση».
Παράλληλα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Ρώσος εκπρόσωπος Βασίλι Νεμπένζα πρότεινε τη διεξαγωγή έρευνας του συμβάντος στο πλαίσιο της Συνθήκης για την απαγόρευση των χημικών όπλων, κάτι που απέρριψε όμως ο επίσημος εκπρόσωπος της Βρετανίας .
«Ας εκτιμήσει ο καθένας τη στάση αυτή των Άγγλων και των Αμερικανών που τους υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα», δήλωσε ο Λαβρόφ , τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι «είναι κάπως πιο συγκρατημένοι, αλλά τους εξωθούν προς σκληρές δηλώσεις στο πλαίσιο αυτού που αποκαλούν «ΝΑΤΟική αλληλεγγύη».
Όσον αφορά τον νευροτοξικό παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ υποστήριξε πως η Μόσχα δεν ανέπτυξε ποτέ, ακόμα και την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, πρόγραμμα χημικών όπλων τύπου Novitchok.
«Δεν υπήρξε κανένα πρόγραμμα ανάπτυξης χημικών όπλων με τον τίτλο "Novitchok" ούτε από τη Σοβιετική Ένωση ούτε από τη Ρωσία» δήλωσε, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Υποστήριξε ότι η Ρωσία διέκοψε τις έρευνες για χημικά όπλα μετά την επικύρωση της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και κατέστρεψε όλα τα αποθέματά της.