Ιταλία: Το δεξιό μπλοκ σπάει και η Λέγκα ποντάρει στα Πέντε Αστέρια
Χάος στην πρώτη κοινοβουλευτική συνεδρίαση, απανωτές άκαρπες ψηφοφορίες για τα προεδρεία Βουλής και Γερουσίας
Η Ρώμη πέρασε την Παρασκευή στην κύρια φάση του πολιτικού παζαριού με τον καθόλου σίγουρο στόχο να βγει κυβέρνηση: Τα δύο κοινοβουλευτικά Σώματα, Βουλής και Γερουσίας, συνεδρίασαν για πρώτη φορά στη νέα τους σύνθεση με αρχικό καθήκον να εκλέξουν τους δύο προέδρους τους -το ποιοι θα συνεργαστούν με ποιους μπορεί να προϊδεάσει για το ποιοι θα συνεργαστούν έπειτα για συγκυβέρνηση. Το πρώτο ρήγμα ήρθε και ήταν, για αρχή, εντός του δεξιού συνασπισμού.
Το χάος στις ψηφοφορίες ήταν, εκ πρώτης απόψεως, απόλυτο -όμως ίσως να μπορεί, αντιθέτως, να προσεγγιστεί υπό άλλο πρίσμα, και συγκεκριμένα υπό το πρίσμα πως το ορατό αδιέξοδο είναι μόνο ένα στάδιο που, αποτυχία στην αποτυχία, προχωρά ένα βήμα παραπέρα το περίπλοκο παζάρι αναζήτησης συμμαχιών. Οι πολιτικοί στη Ρώμη, εξάλλου, έτσι έχουν μάθει να λειτουργούν.
Την Παρασκευή έγιναν δύο ψηφοφορίες για το προεδρείο της Γερουσίας και άλλες δύο για το προεδρείο της Βουλής. Όλες ήταν άκαρπες και η διαδικασία θα συνεχιστεί το Σαββατοκύριακο, καθώς σε κάθε συνεδρίαση η απαιτούμενη πλειοψηφία πέφτει (ξεκινά από τα 2/3 των μελών και καταλήγει σε απόλυτη πλειοψηφία επί των παρόντων στη Βουλή ενώ στη Γερουσία σε μονομαχία όποιων δύο πάρουν τις περισσότερες ψήφους).
Η μάχη την Παρασκευή έγινε ουσιαστικά με λευκές ψήφους, που σε όλες τις ψηφοφορίες ήταν σε πλειοψηφία, όμως τα λίγα ψηφοδέλτια που περιείχαν ονόματα προκάλεσαν το πρώτο πρόβλημα: Την πρώτη ρήξη της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι με το Forza Italia του Μπερλουσκόνι.
Η Λέγκα, που έχει αρχίσει να φλερτάρει αυτόνομα με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων («Μ5S»), ψήφισε για πρόεδρο της Γερουσίας την Άννα Μαρία Μπερνίνι (φωτογραφία). Η Μπερνίνι προέρχεται από το Forza Italia -ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι το Forza Italia είχε άλλον υποψήφιο για την Γερουσία (τον Πάολο Ρομάνι).
Μήνυμα Λέγκα σε Μπερλουσκόνι για το ποιος είναι το αφεντικό
Κανονικά, τα δύο κόμματα είχαν κατεβεί σε συνεργασία στις εκλογές με τον τετρακομματικό συνασπισμό της Δεξιάς. Όμως το εκλογικό αποτέλεσμα, που έβγαλε απροσδόκητα τον Σαλβίνι ισχυρότερο από τον Μπερλουσκόνι, ανέτρεψε τις εσωτερικές ισορροπίες και έφερε πιο κοντά το ενδεχόμενο (που θα ήταν πολύ πιθανό ακόμη κι αν η Λέγκα δεν ήταν πρώτη) ο προεκλογικός συνασπισμός να διαλυθεί μετά την κάλπη.
Ο Σαλβίνι την Παρασκευή προχώρησε, ψηφίζοντας αλλιώς, σε «βελούδινη» κήρυξη πολέμου στον Μπερλουσκόνι: Καταψήφισε τον υποψήφιό του, διαλέγοντας να ψηφίσει ένα στέλεχος από το ίδιο στρατόπεδο που δεν είχε προταθεί -παρουσιάζοντας την προσχηματική του επιλογή ως κίνηση «με αίσθημα ευθύνης για την κεντροδεξιά και τη χώρα», όπως είπε στη συνέχεια.
Κάθε Ιταλός κατάλαβε πως μόνο περί αυτού δεν επρόκειτο. Ο Μπερλουσκόνι δεν παρέστησε τον αδιάφορο και σήκωσε το γάντι: «Ήταν εν ψυχρώ εχθρική κίνηση» είπε μετά τις ψηφοφορίες, λέγοντας απερίφραστα πως οι ψήφοι της Λέγκας «διαρρηγνύουν την ενότητα της κεντροδεξιάς και αποκαλύπτουν το σχέδιο για συγκυβέρνηση Λέγκας και M5S».
Τέτοιοι ισχυρισμοί βέβαια, παρά την αδιαμφισβήτηση οξυδέρκεια του «λύκου» Μπερλουσκόνι, είναι -αν όχι βιαστικοί- μέρος του ίδιου του πολιτικού πόκερ σε εξέλιξη. Αλλά δεν είναι εντελώς αβάσιμοι: Ο Σαλβίνι επέμεινε πως ένα από τα δύο κοινοβουλευτικά προεδρεία πρέπει να πάει στα Πέντε Αστέρια.
Το ότι όμως όλα παραμένουν στο κενό φαίνεται αν κοιτάξει κανείς στο τι είπε την Παρασκευή η ηγεσία του M5S. Ο επικεφαλής του κόμματος, Λουίτζι ντι Μάιο, έκανε νέα προσφορά στο Δημοκρατικό Κόμμα, τον τέταρτο κεντρικό παράγοντα (ή τρίτο και τελευταίο, αν βγάλει κανείς τον Μπερλουσκόνι) στην ευρύτερη μάχη.
Ο ντι Μάιο έδειξε πως οι «Πεντάστεροι» θα μπορούσαν να ψηφίσουν τον Λουίτζι Τζάντα από το PD για τη Γερουσία στην τελική φάση αν οι Δημοκρατικοί ανοίξουν το δρόμο στον «πεντάστερο» Ρομπέρτο Φίκο για την προεδρία της Βουλής. Ωστόσο δεν είναι όλοι στο κόμμα της ίδιας άποψης, καθώς τμήματα του M5S, όπως γράφει η Corriere, λένε πως η προσφορά της Λέγκας είναι καλή και «δεν υπάρχει σχέδιο Β για συνεργασία με το PD».
Το ίδιο το PD από την πλευρά του κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά του, λέγοντας μόνο ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ψηφίσει «ούτε την Μπερνίνι» (δηλαδή απορρίπτοντας την προσφορά που έκανε η Λέγκα, έχοντας ήδη απορρίψει εκείνη της Forza Italia).
Συνοπτικά, τι πρέπει να κρατήσει κανείς από την πρεμιέρα του νέου πολιτικού σκηνικού: Καθώς η Ρώμη ψάχνει κυβέρνηση, η Λέγκα δοκιμάζει συμμαχία με τα Πέντε Αστέρια «αδειάζοντας» τον Μπερλουσκόνι, ενώ οι Δημοκρατικοί κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους.