Ο Ερντογάν διεκδικεί, τα Ίμια σε «ανακατάληψη» και η «ανταλλαγή»
Αδιαλλαξία έβγαλε η μαραθώνια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Άγκυρα, νέα δεδομένα στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ενώ η άσκηση «Πυρπολητής» ενόχλησε την Τουρκία
Παντελώς αδιάφορο άφησε τον Ταγίπ Ερντογάν η στοιχειοθετημένη ανάλυση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, για τα όσα αναφέρουν οι διεθνείς συνθήκες για το Αιγαίο και όχι μόνο. Στη διάρκεια της τετράωρης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υποχωρήσουμε από τις διεκδικήσεις σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ».
Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι το διεθνές δίκαιο βασίζεται σε τρεις συνθήκες. Καταρχήν τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία είναι «πλήρης και δεν αφήνει κενά, δεν έχει ανάγκη ερμηνείας. Δεν αναθεωρείται δεν επικαιροποιείται, δεν αφήνει ίχνος γκρίζας ζώνης. Όσοι το κάνουν, το κάνουν από πρόθεση αμφισβήτησης του Διεθνούς Δικαίου ή από άγνοια» εξήγησε.
Η δεύτερη συνθήκη είναι η Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων διά της οποίας ενσωματώθηκαν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα. Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι η Τουρκία δεν είναι συμβαλόμενο μέλος και κατά τούτο ούτε αντλεί δικαιώματα, ούτε έχει δικαιώματα παρέμβασης. «Οφείλει να την τηρεί ως συνθήκη μεταξύ άλλων. Η ερμηνεία της συνθήκης είναι σαφή και έχει εφαρμοστεί από το δικαστήριο της Χάγης. Ορίζει ότι η κυριαρχία της Ελλάδος στα Δωδεκάνησα είναι πλήρης. Ορίζει επίσης ότι τα Δωδεκάνησα που ενσωματώθηκαν στο σύνολό τους, και τα απαριθμεί ονομαστικά και αναφέρει την ενσωμάτωση και των παρακείμενων νησίδων.
Η τρίτη συνθήκη που υπενθύμισε είναι του Montego Bay του 1982, διά της οποίας κωδικοποιήθηκε το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας σε νέο συμβατικό κείμενο, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών: «Και ναι μεν η Τουρκία δεν έχει προσχωρήσει στην Σύμβαση του Montego Bay, πλην όμως -και πάντα κατά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης- επειδή η Σύμβαση αυτή έχει υιοθετηθεί από πολύ μεγάλο αριθμό κρατών, παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, οι οποίοι είναι δεσμευτικοί για κάθε κράτος, άρα και για την Τουρκία.»
Την ίδια ώρα, το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ένα από τα μεγαλύτερα της γειτονικής χώρας, κάλυψε εκτενώς την διακλαδική άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων στη Ρόδο, μιλώντας για «άσκηση ανακατάληψης στα Ίμια». Υπενθυμίζεται ότι την άσκηση με την ονομασία «Πυρπολητής» αποφάσισε εκτάκτως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας. Περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, και σενάριο ανακατάληψης βραχονησίδας.
«Βούτυρο στο ψωμί των Τούρκων αποτελούν οι απίστευτες δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κώστα Κατσίκη για την ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Τουρκία με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα στη γείτονα χώρα. Οι τουρκικές εφημερίδες αποθεώνουν τους Έλληνες που «επιτέλους πρώτη φορά μιλούν για ανταλλαγή».
Για τους οκτώ Τούρκους ο Άρειος Πάγος αποφάσισε ότι δεν μπορούν να εκδοθούν στην Τουρκία, καθώς κινδενεύει η ζωή τους.