Σαουδαραβική στροφή στο Παλαιστινιακό: Το Ισραήλ «δικαιούται να ζήσει»
Με το βλέμμα στο Ιράν, ο διάδοχος απομακρύνεται από την παράδοση της «αραβικής αδελφοσύνης»
Μοιάζει μικρό και ασήμαντο, αλλά για τα δεδομένα του Ριάντ είναι ένα μεγάλο βήμα: Ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, έγινε ο πρώτος αξιωματούχος της χώρας που αναγνώρισε στο Ισραήλ το δικαίωμα να υπάρξει.
Ο λόγος για τον οποίο η Σαουδική Αραβία απομακρύνεται, διά του διαδόχου, από την πάγια στάση της στο Παλαιστιανιακό περί «αραβικής αδελφοσύνης», είναι ένας και ορθολογικός: Το Ιράν.
Η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις και πάγια το Ριάντ υπογράμμιζε -τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής- την υποστήριξή του στους «Παλαιστίνιους αδελφούς». Ωστόσο, η σύγκρουση που κυριαρχεί στον μουσουλμανικό κόσμο -δηλαδή εκείνου της (σουνιτικής) Σαουδικής Αραβίας απέναντι στο (σιιτικό) Ιράν- και η ανάγκη για ευθυγράμμιση με τον άλλον ισχυρότερο εχθρό της Τεχεράνης στην περιοχή -δηλαδή το Ισραήλ- φαίνεται ότι ιεραρχείται σημαντικότερη.
Μιλώντας στο αμερικανικό περιοδικό The Atlantic, o σαουδάραβας διάδοχος αναγνώρισε ότι «το Ισραήλ έχει δικαίωμα στη γη του, όπως και οι Παλαιστίνιοι». Για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, η δήλωση αυτή θα ήταν «ίσων αποστάσεων», αλλά για τη Σαουδαραβική Αραβία η μεταστροφή δεν κρύβεται.
«Το Ισραήλ είναι μία μεγάλη και αναπτυσσόμενη οικονομική δύναμη και φυσικά υπάρχουν πολλά κοινά συμφέροντα» ανέφερε ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Όσον αφορά στο ίδιο το Παλαιστινιακό, είπε ότι είναι απαραίτητο να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε ειρηνευτική συμφωνία «για να διασφαλιστεί η σταθερότητα».