Πούτιν ποντάρει σε στρατιωτική συνεργασία με Τουρκία- Έρχονται οι S400
«Συντομότερα» η παράδοση των νέων συστημάτων, λέει ο Πούτιν από την Άγκυρα - Και ο Ιρανός πρόεδρος στην Τουρκία
Η εφαρμογή της συμφωνίας για την προμήθεια συστοιχιών πυραύλων επιφανείας-αέρος S-400 στην Τουρκία αποτελεί προτεραιότητα, δήλωσε την Τρίτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν από την Άγκυρα.
Ο Πούτιν ξεκίνησε διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία, κατά την οποία θα γίνει και τριμερής συνάντηση με τον Ιρανό πρόεδρο για το ζήτημα της Συρίας.
«Η προτεραιότητα στη συνεργασία (Ρωσίας-Τουρκίας) στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας είναι η εφαρμογή της συμφωνίας της παράδοσης συστημάτων συστοιχίας πυραυλικών συστημάτων S-400 Triumf», τόνισε ο Πούτιν σε μια συνάντηση του Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας – Τουρκίας στην τουρκική πρωτεύουσα στην Άγκυρα.
Διαβάστε επίσης:
Πούτιν και Ερντογάν εγκαινίασαν πυρηνικό σταθμό απέναντι από την Κύπρο
Οθωμανικό... φολκλόρ στην υποδοχή Πούτιν στην Άγκυρα
Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι προοπτικές για περαιτέρω παραδόσεις προηγμένων ρωσικών αμυντικών προϊόντων στην Τουρκία θα συζητηθεί διεξοδικά σε μια συνάντηση μιας σχετικής διακυβερνητικής επιτροπής.
«Συζητήσαμε την υλοποίηση της συμφωνίας για την παράδοση των S-400 και αποφασίσαμε να επιταχύνουμε την παράδοση αυτών των αμυντικών συστημάτων» είπε ο Πούτιν.
Τον Δεκέμβριο η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για να προμηθεύσει η Μόσχα την Άγκυρα με συστοιχίες πυραύλων επιφανείας-αέρος S-400, οριστικοποιώντας μια συμφωνία που βαθαίνει τις στρατιωτικές σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και το Κρεμλίνο.
Και ο Ιρανός πρόεδρος στην Άγκυρα - Τριμερής για τη Συρία
Πούτιν και Ερντογάν θα έχουν επίσης συνάντηση στην Άγκυρα με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, μετά το τέλος της οποίας θα παρουσιάσουν «την κοινή τους θέση για την κατάσταση στην Συρία». Οι τρεις ηγέτες «.. θα υπογραμμίσουν την υποστήριξη τους προς την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Συρίας» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος του ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ.
Ο Ουσακόφ επεσήμανε ότι και οι τρεις χώρες είναι σύμφωνες στο ότι η συριακή κρίση μπορεί να επιλυθεί με πολιτικά μέσα και πως τον τελικό λόγο πρέπει να τον έχουν οι Σύριοι, ενώ ο ρόλος της διεθνούς κοινότητας είναι να συμβάλλει στο να επιτευχθεί συναίνεση.
Μεταξύ άλλων, είπε ο Ουσακόφ, θα συζητηθεί η προώθηση της συνταγματικής μεταρρύθμισης στην Συρία, όπως και ότι οι τρείς χώρες θα συμβάλλουν ούτως ώστε στην αρμόδια συνταγματική επιτροπή να εκπροσωπηθούν όλα τα τμήματα της συριακής κοινωνίας.