Οι γαλλικές φρεγάτες σε ρόλο ελέγχου του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου
Ανοιχτή η πιθανότητα χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Οι δύο γαλλικές φρεγάτες που προσφέρει ο Γάλλος πρόεδρος Ε. Μακρόν στην Ελλάδα πρόκειται να αναλάβουν ευρύτερο ρόλο στην περιοχή, πέραν της προφανούς έκφρασης «κοινοτικής αλληλεγγύης» εκ μέρους της Γαλλίας προς την Ελλάδα.
Οι δύο υπερ-σύγχρονες γαλλικές φρεγάτες αναμένεται να εκτελούν αποστολές ελέγχου και επιτήρησης της θαλάσσιας περιοχής και εναερίου χώρου της Αν. Μεσογείου, (συμπεριλαμβανομένου και του Αιγαίου), για απειλές που τυχόν θα προέλθουν από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το πρότυπο του ΝΑΤΟ, που ενεργοποιεί τις δυνάμεις του για απειλές εκτός περιοχής του (out of area threats).
Δι' αυτού του τρόπου θα δίνεται γαλλική βοήθεια προς την Ελλάδα για τον έλεγχο σε πραγματικό χρόνο των τουρκικών παραβιάσεων από τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία στο Αιγαίο, ενώ θα ελέγχονται και τυχόν απειλητικές ενέργειες της Τουρκίας εναντίον στόχων γαλλικών συμφερόντων (όπως π.χ. οι τουρκικές απειλές εναντίον της ΤΟΤΑL στις έρευνες υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, τον χειμώνα).
Η γαλλική βοήθεια στην επιτήρηση και τον έλεγχο στο Αιγαίο αναμένεται να επιτρέψει την αποδέσμευση αριθμού ελληνικών πολεμικών πλοίων από τη νατοϊκή δύναμη που επιτηρεί την κίνηση προσφυγικών ροών από τα τουρκικά παράλια σε ελληνικό έδαφος.
Σύμφωνα με ακριβείς διπλωματικές πληροφορίες, ο κ. Μακρόν ενημέρωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ ΝΤ. Τραμπ για την πρόθεσή του αυτή, αλλά η Ουάσιγκτον προτίμησε να μην ακολουθήσει τη γαλλική πρόταση, παραπέμποντας το Παρίσι να διαβουλευθεί με Ευρωπαίους εταίρους του. Το Λονδίνο, φυσικά, απέρριψε τη γαλλική πρόταση με την αιτιολογία ότι δεν έχει τίποτα πλέον να κάνει με την Ε.Ε., ενώ το Βερολίνο ευθέως δεν συμφώνησε να εμπλακεί «σ' αυτή την περιπέτεια».
Η κίνηση της γαλλικής κυβέρνησης να εκφράσει εμπράκτως την «κοινοτική αλληλεγγύη» της απέναντι στην Αθήνα έχει μια ακόμα σημαντική πλευρά, που αφορά στις επίμονες γαλλικές προτάσεις για την προώθηση της ενισχυμένης ευρωπαϊκής άμυνας.
Σταθερή θέση της Γαλλίας είναι ότι στον κοινοτικό προϋπολογισμό πρέπει πλέον να δημιουργηθεί ειδικό κονδύλιο που θα καλύπτειτις ενισχυμένες συνεργασίες στον τομέα της ευρωπαϊκής Άμυνας. Στον προϋπολογισμό του 2018 κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν. Καθώς όμως ο κοινοτικός προϋπολογισμός για το 2019 δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και συμφωνηθεί, η γαλλική πρόταση παραμένει στον τραπέζι, πολύ περισσότερο μάλιστα αφού η Γαλλία εφαρμόζει στην περίπτωση της Ελλάδας την έκφραση της ευρωπαϊκής «στρατιωτικής αλληλεγγύης» για πιθανές εξωτερικές απειλές.
Η πιθανότητα χρηματοδότησης ενεργειών της ενισχυμένης ευρωπαϊκής άμυνας από τον κοινοτικό προϋπολογισμό είναι δυνατόν να απαλλάξει την Ελλάδα από την πληρωμή του leasing των γαλλικών φρεγατών, αν ο προσεχής κοινοτικός προϋπολογισμός καλύψει αυτό το κονδύλιο.
Υπενθυμίζεται ότι το 2001 η γαλλική κυβέρνηση είχε προτείνει στην Ελλάδα τη μεταστάθμευση γαλλικών Μιράζ για επιτήρηση της περιοχής της Αν. Μεσογείου. Η περίπτωση αυτή όμως δεν καρποφόρησε τότε.