Ταραχές στη Νικαράγουα: Ο ΟΗΕ ζητά έρευνα για «εκτελέσεις διαδηλωτών»
Σκληρότατη γλώσσα από την Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
Ο ΟΗΕ κάλεσε επιτακτική τη Νικαράγουα να διενεργήσει «τάχιστα, ανεξάρτητες και διαφανείς» έρευνες για τα θύματα των διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων, εκφράζοντας λύπη για ενδεχόμενες «εξωδικαστικές εκτελέσεις».
«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για το γεγονός πως ένας ορισμένος αριθμός αυτών των θανάτων μπορεί να ισοδυναμούν με εξωδικαστικές εκτελέσεις», δήλωσε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Λιζ Τρόσελ, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Απαιτούμε από τις αρχές της Νικαράγουας να φροντίσουν ώστε να διεξαχθούν ταχύτατα, εις βάθος, ανεξάρτητες και διαφανείς έρευνες για τους θανάτους αυτούς», είπε.
«Είναι σημαντικό» να διεξαχθεί έρευνα για τις «δηλώσεις περί υπερβολικής χρήσης δύναμης από την αστυνομία και άλλες δυνάμεις ασφαλείας», είπε. «Ανησυχούμε επίσης για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν ή συνελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες», πρόσθεσε.
Η Ύπατη Αρμοστεία εκτιμά πως «πρέπει επίσης να διεξαχθούν έρευνες για τις πράξεις βίας, περιλαμβανομένης της λαφυραγωγίας, που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων». Η Ύπατη Αρμοστεία, που δεν διαθέτει εκπρόσωπο στη Νικαράγουα, αναφέρει ότι έλαβε «αξιόπιστες αναφορές σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον 25 πρόσωπα σκοτώθηκαν στη Νικαράγουα κατά τις πανεθνικές διαδηλώσεις εναντίον των προβλεπόμενων μεταρρυθμίσεων της κοινωνικής ασφάλισης».
Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε ο ΟΗΕ, ένας αστυνομικός περιλαμβάνεται στους 25 νεκρούς που είχαν καταμετρηθεί στις 21 Απριλίου. «Θα εξετάσουμε αν υπάρχουν και άλλα θύματα», διευκρίνισε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ.
Το κέντρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Νικαράγουας (Cenidh) έκανε λόγο για έναν απολογισμό 26 θανάτων, μεταξύ των οποίων ένας εικονολήπτης που σκοτώθηκε από πυροβολισμό, χωρίς όμως να περιλαμβάνει τον αστυνομικό.
Ο πρόεδρος της Νικαράγουας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα αποσύρει τη μεταρρύθμιση των συντάξεων, ωστόσο δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν και τη Δευτέρα στους δρόμους της χώρας, που διέρχεται σοβαρή πολιτική και κοινωνική κρίση.