Καλός μπάτσος η Γαλλία - κακός μπάτσος η Γερμανία σε Τραμπ για Ιράν
Η ευρωπαϊκή πλευρά προσπαθεί να απομακρύνει την Ουάσινγκτον από το να αποχωρήσει από τη συμφωνία
Με τον Γάλλο πρόεδρο να ολοκληρώνει την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον προωθώντας την εικόνα συνεννόησης με τον Ντόναλντ Τραμπ, το ζήτημα της ιστορικής συμφωνίας των Έξι με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει έρθει όλο και ορατό στο προσκήνιο -και, κυρίως, οι διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού για το ζήτημα, οι οποίες δεν κρύφτηκαν ούτε στην επίσκεψη Μακρόν.
Το θέμα της στάσης απέναντι στο Ιράν επανήλθε πολλές φορές κατά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου, τόσο στις κοινές του δηλώσεις δίπλα στον Τραμπ την Τρίτη όσο και στην ομιλία του ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου την Τετάρτη.
Η συμφωνία είχε υπογραφεί από τους «Έξι» (δηλαδή τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ -ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Βρετανία- συν την Γερμανία) με το Ιράν το 2015. Με στόχο μέτρα που θα αποσκοπούν στο να περιοριστεί το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η διεθνής κοινότητα προσέφερε χαλάρωση των κυρώσεων απέναντι στην Τεχεράνη.
Ήδη πριν την εκλογή του στο Λευκό Οίκο ωστόσο, ο Τραμπ είχε δείξει την αντίθεσή του στη συμφωνία και την πρόθεση να αποχωρήσουν από αυτήν οι ΗΠΑ. Τους τελευταίους μήνες, έχει δείξει πως σκοπεύει να προχωρήσει σε τέτοιο βήμα.
Ωστόσο, οι υπόλοιπες δυτικές χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία (πέραν βεβαίως της Ρωσίας ή του Ιράν) θεωρούν πως κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό.
Την Τρίτη, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε μιλώντας δίπλα στον Τραμπ πως «δεν σκίζουμε μία συμφωνία για να ξεκινήσουμε από το μηδέν, χτίζουμε μία συμφωνία που θα είναι ακόμη πιο ευρεία». Ο Μακρόν σε αυτό το σημείο φάνηκε να εμπλέκει τα «ευρύτερα» ζητήματα στην περιοχή, αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στο Συριακό (όπου το Ιράν στηρίζει τον Άσαντ), δείχνοντας τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει μία «ευρύτερη» συμφωνία.
Μιλώντας δε την επομένη στο Κογκρέσο, ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε: «Δεν θα αποχωρήσουμε από την συμφωνία [με το Ιράν], επειδή την υπογράψαμε» προσθέτοντας ωστόσο πως «μπορούμε να εργαστούμε για μία ολοκληρωμένη συμφωνία».
Πίσω στην ευρωπαϊκή ήπειρο ωστόσο, η Γερμανία φάνηκε να κρατά πιο ψυχρή στάση. Εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ ανέφερε το πρωί της Τετάρτης ότι «ύψιστη προτεραιότητα είναι η διατήρηση της συμφωνίας και η πλήρης τήρησή της από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη», τονίζοντας πως η συμφωνία υπογράφτηκε από επτά κράτη και «δεν μπορεί να τύχει επαναδιαπραγμάτευσης ή υποκατάστασης από μία υπομάδα» των χωρών αυτών.
Κληθέν δε το Βερολίνο να σχολιάσει συγκεκριμένα την αναφορά Μακρόν για νέα, «ευρύτερη» συμφωνία, περιορίστηκε να πει ότι «πρέπει να εξετάσουμε από πιο κοντά αυτήν την πρόταση», με τον εκπρόσωπο να τονίζει ότι «δεν τίθεται ζήτημα νέας συμφωνίας για τα πυρηνικά».
Το παρασκήνιο μπορεί να φωτίζουν πληροφορίες που είχαν έρθει στο φως από την συνήθως καλά πληροφορημένη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα ανέφερε πως Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία διαπραγματεύονται με τις ΗΠΑ «συνεννόηση» ώστε να αποτραπεί αποχώρηση του Τραμπ από την συμφωνία με το Ιράν.
Επικαλούμενη διπλωματικές πληροφορίες, η εφημερίδα ανέφερε ότι οι διαπραγματευτές έχουν συμφωνήσει να εγείρουν την απειλή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν για τις αμφιλεγόμενες πυραυλικές του δοκιμές και για την «περιφερειακή του πολιτική» (πρώτο, αλλά σε καμία περίπτωση μοναδικό, σημείο είναι το Συριακό, το οποίο πρέπει να ενταχθεί στην ευρύτερη στρατηγική της Τεχεράνης για ενίσχυσή της στην περιοχή έναντι του «πόλου» της Σαουδικής Αραβίας αλλά και την εχθρότητα με το Ισραήλ).
Η εφημερίδα ανέφερε πως η προσέγγιση των ευρωπαϊων διπλωματών εστιάζει στο να μείνει άθικτη στον πυρήνα της η συμφωνία με το Ιράν αλλά τμήματά της να «ερμηνευθούν εκ νέου» -κάτι που πρακτικά δεν θα απέκλειε εντελώς διεύρυνση.