Τραμπ και Μέρκελ γελούν αλλά οι διαφορές σε εμπόριο και Ιράν μένουν
Μετά τον Μακρόν, η Γερμανίδα καγκελάριος στην Ουάσινγκτον
Το θετικό κλίμα (θετικότερο από την πρώτη φορά) ήταν εμφανές μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Άνγκελα Μέρκελ στη δεύτερη επίσκεψή της στον Λευκό Οίκο με τον σημερινό πρόεδρο.
Εξίσου εμφανές ωστόσο ήταν ότι μένει ακόμη δρόμος για σύγκλιση στις δύο βασικότερες διαφωνίες μεταξύ Βερολίνου και ΗΠΑ: Το εμπόριο και το ζήτημα της συμφωνίας με το Ιράν για το πυρηνικό του οπλοστάσιο, αποχώρηση από την οποία ο Τραμπ έχει «δείξει» ο Τραμπ.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Τραμπ, η Μέρκελ ανέφερε πως «θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε για τα ζητήματα του εμπορίου». Η καγκελάριος δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση σε ερωτήσεις για τι θα γίνει με τους επαπειλούμενους αμερικανικούς δασμούς σε ευρωπαϊκά (και συγκεκριμένα γερμανικά) προϊόντα, ωστόσο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας διμερούς εμπορικής συμφωνίας.
Όσον αφορά το αν η εξαίρεση για την ΕΕ από τους αμερικανικούς δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο θα παραταθεί την επόμενη εβδομάδα ή όχι, η Μέρκελ περιορίστηκε: «Αυτό θα το αποφασίσει ο Αμερικανός πρόεδρος».
Έκανε δε υποχωρήσεις από στον Τραμπ στο ζήτημα των εξοπλιστικών εξόδων της Γερμανίας ως μέλους του ΝΑΤΟ: «Αναγνωρίζουμε ότι δεν έχουμε φτάσει στα επίπεδα που πρέπει» είπε.
Για το ζήτημα του Ιράν, ο Τραμπ δήλωσε κατηγορηματικά ότι «το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα» αλλά απέφυγε να δώσει διευκρινίσεις για το τι σκοπεύει να κάνει, ούτε καν αποκλείοντας ακόμη και χρήση βίας. «Δεν μιλώ για το αν θα μπορούσα ή όχι να χρησιμοποιήσω στρατιωτική βία. Αλλά σας λέω αυτό, δεν θα αποκτήσουν πυρηνικά όπλα. Αυτό μπορώ να σας το πώ. Εντάξει; Δεν θα αποκτήσουν πυρηνικά. Μπορείτε να βασιστείτε σε αυτό» τόνισε.
Η Μέρκελ διαπίστωσε ότι η ισχύουσα συμφωνία (JCPOA) «δεν είναι επαρκής» ώστε να περιοριστούν οι φιλοδοξίες της Τεχεράνης και τόνισε ότι η επιρροή της στην περιοχή θα πρέπει «να περιοριστεί». «Είμαστε της άποψης ότι η JCPOA είναι ένα πρώτο βήμα που συνέβαλε στην επιβράδυνση των δραστηριοτήτων (του Ιράν) σε αυτόν τον τομέα (των πυρηνικών) αλλά πιστεύουμε επίσης ότι αυτό δεν επαρκεί ώστε να διασφαλιστεί ότι οι φιλοδοξίες του Ιράν θα χαλιναγωγηθούν και θα περιοριστούν» τόνισε.
Πρόσθεσε ότι θα παραμείνει σε «πολύ στενή» επαφή με τις ΗΠΑ όσο πλησιάζει η στιγμή που ο πρόεδρος Τραμπ θα κληθεί να αποφασίσει αν θα παραμείνει η χώρα του ή αν θα αποσυρθεί από τη συμφωνία αυτή.
Σχολιάζοντας τη φορολογική μεταρρύθμιση που προώθησε ο πρόεδρος Τραμπ, η Μέρκελ είπε ότι τώρα οι ΗΠΑ έχουν γίνει πολύ «ενδιαφέρον» μέρος για να επενδύσει κανείς. Για τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών, είπε ότι θα μπορούσε να γίνει μια διαπραγμάτευση για μια διμερή συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τραμπ και Μέρκελ αναφέρθηκαν και στην ιστορική συνάντηση την Παρασκευή του βορειοκορεάτη ηγέτη με τον πρόεδρο της Νοτίου Κορέας: Ο Τραμπ δήλωσε «ενθαρρυμένος» από την συνάντηση, προσθέτοντας όμως ότι ο ίδιος δεν θα επαναλάβει τα λάθη των προηγούμενων αμερικανικών κυβερνήσεων και θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στην Πιονγκγιάνγκ μέχρι να επιτευχθεί η αποπυρηνικοποίηση.
Για την δική του προγραμματιζόμενη συνάντηση με τον Κιμ, είπε πως «δύο χώρες» παραμένουν υποψήφιες για τον τόπο της συνάντησης. Πρόσθεσε ότι έχει ευθύνη να διαπιστώσει αν μπορεί να καταλήξει σε κάποια συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα.
Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας εμφανίστηκε επιφυλακτική, λέγοντας ότι «θα δούμε» αν εγκαθιδρυθεί μια αποπυρηνικοποιημένη ζώνη στην κορεατική χερσόνησο.