Το Εθνικό Παλαιστινιακό Συμβούλιο συνεδριάζει μετά από 22 χρόνια
Αύριο η συνεδρίαση για πρώτη φορά μετά το 1996
Το κοινοβούλιο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) πρόκειται να συνεδριάσει αύριο, Δευτέρα, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από 20 χρόνια, σε μια περίοδο που ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς επιδιώκει να σταθεροποιήσει τη θέση του με φόντο εντάσεις με την Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, η σύνοδος αυτή του Εθνικού Παλαιστινιακού Συμβουλίου, που οργανώνεται στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δεν πρόκειται να επιφέρει μείζονα πολιτική αλλαγή. Όμως πρόκειται να καταλήξει στην εκλογή των 18 μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ.
Περισσότερα από 100 από τα 740 μέλη του Εθνικού Παλαιστινιακού Συμβουλίου έχουν ήδη κάνει γνωστό με επιστολή πως θα μποϊκοτάρουν τη συνάντηση, κυρίως δεκάδες σύμμαχοι των ισλαμιστών της Χαμάς --του μεγαλύτερου παλαιστινιακού κόμματος μετά τη Φάταχ του Αμπάς.
Χθες Σάββατο κάλεσαν τον παλαιστίνιο πρόεδρο να αναβάλει τη συνεδρίαση μέχρι να συναφθεί συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ των αντίπαλων παρατάξεων.
Το Εθνικό Παλαιστινιακό Συμβούλιο, το οποίο εκπροσωπεί τους κατοίκους των Παλαιστινιακών Εδαφών και της διασποράς, δεν έχει πραγματοποιήσει τακτική συνεδρίαση από το 1996, όμως μια έκτακτη συνεδρίασή του είχε πραγματοποιηθεί το 2009 στη Ραμάλα.
Η σύνοδος που θα αρχίσει αύριο και πρόκειται να διαρκέσει τρεις ημέρες πραγματοποιείται ενώ οι σχέσεις ανάμεσα στον Αμπάς και την αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους πριν από τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, κάτι που προβλέπεται να γίνει στις 14 Μαΐου.
Πραγματοποιείται επίσης με φόντο ένα εκτεταμένο κίνημα διαμαρτυρίας που διεκδικεί το «δικαίωμα στην επιστροφή» των Παλαιστινίων στα εδάφη από τα οποία είχαν διωχθεί ή είχαν διαφύγει κατά τη δημουργία του Ισραήλ το 1948.
Περισσότεροι από 40 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά από τις 30 Μαρτίου που άρχισαν αυτές οι μαζικές διαδηλώσεις κατά μήκος του συνόρου ανάμεσα στη Γάζα και το εβραϊκό κράτος.
«Δείκτες»
Η έναρξη της συνεδρίασης του Εθνικού Παλαιστινιακού Συμβουλίου αναμένεται αύριο, Δευτέρα, το βράδυ με ομιλία του 82χρονου Αμπάς.
Οι θέσεις του παλαιστίνιου προέδρου έχουν σκληρύνει αφότου ο Τραμπ ανακοίνωσε, στις 6 Δεκεμβρίου, τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας.
Με την απόφαση αυτή αναγνώρισε μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, προχωρώντας σε ρήξη με τη διεθνή συναίνεση που υφίσταται εδώ και δεκαετίες και σύμφωνα με την οποία το καθεστώς της Ιερουσαλήμ θα πρέπει να καθορισθεί με μια συμφωνία ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους.
Τον Μάρτιο, ο Αμπάς χαρακτήρισε «γιο σκύλου» τον αμερικανό πρεσβευτή στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν, ο οποίος υποστηρίζει τον ισραηλινό εποικισμό των κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών.
Όμως η θέση του έχει εξασθενήσει από το διευρυνόμενο ρήγμα ανάμεσα στη Φάταχ και τη Χαμάς, η οποία ελέγχει από το 2007 τη λωρίδα της Γάζας, μετά την αποτυχία μιας διαδικασίας συμφιλίωσης το περασμένο φθινόπωρο.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, θα επιδιώξει να συγκεντρώσει περισσότερο την εξουσία στους θεσμούς που ελέγχει, εκτιμούν αναλυτές.
Ο Χιου Λόβατ, ειδικός στα θέματα που αφορούν το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη στο κέντρο σκέψης European Council for Foreign Relations, περιμένει ότι η σύνοδος του Εθνικού Παλαιστινιακού Συμβουλίου «θα σηματοδοτήσει έναν νέο σταθμό στη σταθεροποίηση της εξουσίας του Αμπάς και στην περιθωριοποίηση των πολιτικών αντιπάλων του».
Τα ονόματα αυτών που θα εκλεγούν στην Εκτελεστική Επιτροπή θα θεωρηθούν σημαντικός δείκτης των υποστηρικτών μιας μετριοπαθούς παλαιστινιακής πολιτικής, προσθέτει ο Λόβατ. Σύμφωνα με τον ίδιο, μπορούμε μάλιστα να δούμε σ' αυτά «έναν δείκτη των υποψηφίων που είναι τα φαβορί στην κούρσα για τη διαδοχή του Μαχμούντ Αμπάς».
Ο παλαιστίνιος πρόεδρος θα είναι ο ένας από τους τρεις αντιπροσώπους της Φάταχ στην Εκτελεστική Επιτροπή, μαζί με τον Σαέμπ Ερεκάτ και τον Αζάμ αλ-Άχμεντ, τον διαπραγματευτή της αποτυχημένης συμφωνίας συμφιλίωσης με τη Χαμάς.
Επτά άλλα μικρότερα κόμματα, στα οποία δεν περιλαμβάνεται η Χαμάς, θα διορίσουν από έναν υποψήφιο, ενώ θα επιλεγούν και οκτώ ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Τουλάχιστον 10 από τα 18 νυν μέλη της Επιτροπής είναι πιθανό να αντικατασταθούν.
Η Νταϊάνα Μπούτου, πρώην συνεργάτρια του Αμπάς η οποία έγινε επικρίτριά του, υπενθυμίζει πως η εντολή του παλαιστίνιου προέδρου έλαβε επισήμως τέλος το 2009. Καθώς η ρήξη με τη Χαμάς μπλόκαρε κάθε εκλογική διαδικασία, έχει παραμείνει στην εξουσία χωρίς εντολή.
«Το γεγονός ότι στρέφεται σ' έναν θεσμό ο οποίος δεν έχει συνεδριάσει εδώ και 20 χρόνια, δείχνει σε ποιό σημείο στερείται νομιμοποίησης», εκτιμά η ίδια.