Πείστηκε ο Τραμπ από το Ισραήλ για το Ιράν - Οι Ευρωπαίοι όχι τόσο
Τρίζει η συμφωνία των Έξι με την Τεχεράνη για το ιρανικό πρόγραμμα
Καθώς κρίνεται το μέλλον της συμφωνίας των Έξι με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ο Λευκός Οίκος - που έχει δείξει πως μπορεί να αποσυρθεί από την συμφωνία- χαρακτηρίζει πειστικά τα όσα παρουσίασε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ περί μυστικού ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, την ώρα ωστόσο που οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί.
Ο Λευκός Οίκος έκρινε τη Δευτέρα ότι οι πληροφορίες που δημοσιοποίησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν προσφέρουν «νέες και πειστικές λεπτομέρειες» για τις προσπάθειες της Τεχεράνης να αναπτύξει «πυρηνικά όπλα» ικανά να τοποθετούνται σε κεφαλές βαλλιστικών «πυραύλων».
«Αυτά συνάδουν με αυτό που οι΄ΗΠΑ γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό: ότι το Ιράν είχε ένα σθεναρό, μυστικό οπλικό πυρηνικό πρόγραμμα που είχε προσπαθήσει και αποτύχει να κρύψει από τον κόσμο και από τον ίδιο τον λαό του», τονίζει ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.
Ο Τραμπ πρόκειται να αποφασίσει έως τη 12η Μαΐου εάν θα αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ωστόσο εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικές. Η ανατολική όχθη του Ατλαντικού προσπαθεί -όπως φάνηκε και κατά τις πρόσφατες επισκέψεις Μακρόν και Μέρκελ στην Ουάσινγκτον- να κρατήσει τις ΗΠΑ στη συμφωνία που έχουν συνυπογράψει μαζί με Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα.
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επιχειρηματολόγησε πως τα όσα ανέφερε γενικότερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στην παρουσίασή του για την ιρανική δραστηριότητα δείχνουν, αντιθέτως, την ανάγκη να μείνει η συμφωνία σε ισχύ ώστε να χαλιναγωγηθούν οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης.
«Η σημασία της συμφωνίας ενισχύεται από τις λεπτομέρειες που παρουσίασε το Ισραήλ» ανέφερε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ στο Παρίσι. «Κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων τίθεται υπό μόνιμη απαγόρευση στη συμφωνία» υπογράμμισε.
Σε ανάλογη γραμμή κινήθηκε και η Βρετανία, με τον υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον επίσης να αναφέρει ότι τα όσα παρουσίασε ο Νετανιάχου δείχνουν την σημασία της συμφωνίας.
«Η ιρανική συμφωνία δεν βασίζεται σε κάποια εμπιστοσύνη απέναντι στις προθέσεις του Ιράν, αλλά στην αυστηρή εξακρίβωση» τόνισε.
Από την πλευρά της ΕΕ, η ύπατη εκπρόσωπος των «28» για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι ανέφερε πως τα όσα παρουσίασε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός «δεν αμφισβητούν την συμμόρφωση του Ιράν με τη συμφωνία».
Η Μογκερίνι προσέθεσε πως «η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) είναι ο μοναδικός αμερόληπτος διεθνής οργανισμός με την αρμοδιότητα να παρακολουθεί την τήρηση των ιρανικών δεσμεύσεων».