Καζάνι που βράζει η Αρμενία
Ποιός είναι ο ηγέτης της «επανάστασης» Νικόλ Πασινιάν
Παρατείνεται το πολιτικό αδιέξοδο στην Αρμενία, τουλάχιστον μέχρι τις 8 Μαϊου, ημέρα διεξαγωγής της νέας ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο για την εκλογή πρωθυπουργού. Χιλιάδες διαδηλωτές μπλόκαραν εκ νέου τους δρόμους μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα Γερεβάν , όπως και σε άλλες πόλεις της χώρας, μετά από αίτημα του αρχηγού της αντιπολίτευσης Νικόλ Πασινιάν για συνέχιση της «πολιτικής ανυπακοής» ενάντια στη διεφθαρμένη όπως καταγγέλλει, πολιτική και οικονομική ελίτ. Με αυτοκίνητα, λεωφορεία και κάδους απορριμμάτων, οι οπαδοί του παρέλυσαν την πόλη και απέκλεισαν κεντρικές οδικές αρτηρίες, αλλά και το δρόμο προς το αεροδρόμιο.
Η κρίση ξεκίνησε στις 23 Απριλίου, όταν ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν –που είχε ήδη ολοκληρώσει δύο προεδρικές θητείες - δήλωσε ότι παραιτείται ώστε να διατηρηθεί η ειρήνη στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, μετά τις καθημερινές διαδηλώσεις για την απομάκρυνσή του.
Παρά την δέσμευσή του το 2014 να μην ξαναθέσει υποψηφιότητα, ο Σαρκισιάν εκλέχθηκε και πάλι πρωθυπουργός τον Απρίλιο, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για "πραξικόπημα δύναμης». Παραιτήθηκε έξι ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, με φόντο την αυξανόμενη λαϊκή οργή και τις κατηγορίες ότι χειραγώγησε το Σύνταγμα για να παραμείνει στην εξουσία.
Στην κρίσιμη ψηφοφορία της Τρίτης στη Βουλή, μετά το τέλος μίας μαραθώνιας συζήτησης που πραγματοποιήθηκε σε υψηλούς τόνους, το φιλορωσικό κυβερνών Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αρνήθηκε να στηρίξει τον Πασινιάν, που ήταν ο μόνος υποψήφιος για την πρωθυπουργία. Πρωταγωνιστής των εξελίξεων στη χώρα, ο πρώην δημοσιογράφος κάλεσε εκ νέου τους οπαδούς του στους δρόμους.
«Η μόνη μου εξουσία είναι ο λαός μου. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε» δήλωσε ο 42χρονος ηγέτης της «βελούδινης επανάστασης» ντυμένος με το χαρακτηριστικό μπλουζάκι παραλλαγής και το καπέλο του που δύσκολα αποχωρίζεται. «Νικόλ! Για τη νίκη» φώναζε το πολύχρωμο πλήθος, ανεμίζοντας σημαίες της χώρας, χορεύοντας στους δρόμους κα… ανοίγοντας σαμπάνιες.
Τις εξελίξεις παρακολουθεί στενά η Ρωσία που θεωρεί την Αρμενία σύμμαχο και ανησυχεί για το ενδεχόμενο να ξεφύγει από την τροχιά της, μετά το «προηγούμενο» της Ουκρανίας. Στο σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, η μικροσκοπική χώρα των 3 εκατομμυρίων κατοίκων –που εδώ και δεκαετίες συγκρούεται με το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν για τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ- είναι στρατηγικά πολύτιμη για τη Μόσχα.
Tι είναι λοιπόν το «κίνημα Πασινιάν» και ποιος είναι ο άνθρωπος που κατάφερε να ταρακουνήσει ένα πολιτικό σύστημα δεκαετιών ; Ξεκίνησε ως μία μικρή εξέγερση φοιτητών της μεσαίας τάξης και εξελίχθηκε σε ένα μαζικό κίνημα από ανθρώπους όλων των κοινωνικών τάξεων και των ηλικιών που επιζητούσαν διακαώς την αλλαγή. Υποκινητής τους, ο μεγαλύτερος μέχρι σήμερα αντίπαλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο πρώην δημοσιογράφος και εκδότης της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Haykakan Zhamanak» (Armenian Times),Νικόλ Πασινιάν.
Θαρραλέος και εμπνευσμένος ηγέτης που τα βάζει με το σύστημα για τους οπαδούς του, και επικίνδυνος δημαγωγός που θέλει να απομακρύνει τους νόμιμους ηγετες της χώρας –για τους αντιπάλους του- ο Πασινιάν που θα γίνει εκτός απροοπτου ο επόμενος ηγέτης της Αρμενίας, δεν αμφισβητεί τουλάχιστον δημόσια τη Μόσχα.
Αποφεύγει να μιλάει για διεθνή ζητήματα, εστιάζει περισσότερο σε θέματα όπως η διαφθορά και η φτώχεια και ασχολείται όπως λέει ενεργά με την πολιτική από την εφηβεία του. Μετά τις προεδρικές εκλογές του 2008 και τα αιματηρά επεισόδια που ακολούθησαν, κρύφτηκε και ένα χρόνο αργότερα παραδόθηκε στην αστυνομία και φυλακίστηκε κατηγορούμενος για υποκίνηση σε βία.
Αφέθηκε ελεύθερος το 2011 μετά τη χορήγηση γενικής αμνηστίας σε 19 πολιτικούς κρατούμενους και στη συνέχεια εξελέγη βουλευτής. Το «Πολιτικό Συμβόλαιο», το κόμμα που ίδρυσε μαζί με έξι ακόμη πολιτικούς και ακτιβιστές συμμετέχει στον αντιπολιτευόμενο συνασπισμό Yelk.
Ζει από θαύμα όπως λέει ο ίδιος καθώς το Νόεμβριο του 2004 επέζησε μίας απόπειρας δολοφονίας εναντίον του, επειδή από καθαρή τύχη, καθυστέρησε να φύγει από την εφημερίδα. Το αυτοκίνητό του τυλίχθηκε στις φλόγες, με τις Αρχες να κάνουν λόγο για βραχυκύκλωμα, τον ίδιο όμως να καταγγέλλει ενέδρα με την υπογραφή του Γκάγκικ Τσαρουκιάν.
Ο τελευταίος –ενας πό τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Αρμενίας- εξοργίστηκε σύμφωνα με τον ίδιο, όταν η εφημερίδα του δημοσίευσε άρθρο που τον κατηγόρησε ότι κοβει παράνομα δέντρα για να χτίσει μία πολυτελή βίλα σε θερετρο της χώρας.