Οριακή άνοδος για την τουρκική λίρα - Τα... κόλπα του Ερντογάν
Οι αξιωματούχοι του Ερντογάν πραγματοποίησαν σύγκεψη και συμφώνησαν να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τα επιτόκια.
Τα χρηματιστήρια των αναδυόμενων αγορών διεύρυναν τα κέρδη τους και ορισμένα νομίσματα ανέκαμψαν σήμερα, καθώς η εξασθένιση του δολαρίου και η αύξηση των τιμών του πετρελαίου αντιστάθμισαν τις εντάσεις όσον αφορά την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Ο δείκτης MSCI για τις αναδυόμενες αγορές αυξανόταν 0,7% - καταγράφοντας άνοδο για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση - ενισχυμένος από τα κέρδη στην Ασία. Οι τιμές του πετρελαίου έφθασαν σε υψηλά επίπεδα ετών, καθώς οι αγορές προσαρμόσθηκαν στις προοπτικές νέων αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν, που είναι από τους μεγάλους εξαγωγείς αργού.
Μετά από μερικές δύσκολες ημέρες, κάποια νομίσματα αναδυόμενων αγορών επωφελήθηκαν από την εξασθένηση του δολαρίου, παίρνοντας μία ανάσα. Η τουρκική λίρα σημείωσε άνοδο 0,2%, αφού οι επενδυτές αφομοίωσαν το αποτέλεσμα της χθεσινής έκτακτης σύσκεψης του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Οι αξιωματούχοι συμφώνησαν στη σύσκεψη να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τα επιτόκια, κάτι που είναι απίθανο να χαλαρώσει τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τον διψήφιο πληθωρισμό της χώρας.
Δεν υπήρξε όμως στον ορίζοντα κάποια χαλάρωση για την Αργεντινή, με το πέσο να υποχωρεί 0,5% μετά την ανακοίνωση της χώρας ότι θα ζητήσει μία χρηματοδοτική συμφωνία στήριξης ("high access stand-buy") από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να κατευνάσει τις ευμετάβλητες χρηματοπιστωτικές αγορές. Η στροφή προς το ΔΝΤ είναι μία πολιτικά ριψοκίνδυνη κίνηση για τον φιλικά προσκείμενο στις επιχειρήσεις πρόεδρο Μαουρίτσιο Μάκρι, ο οποίος εξελέγη στα τέλη του 2015 μετά από 12 χρόνια αριστερής κυβέρνησης. Πολλοί Αργεντινοί κατηγορούν το ΔΝΤ για την επιβολή πολιτικών στη χώρα τους που οδήγησαν στη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση το 2001 και το 2002.