Οι Ευρωπαίοι καλούν το Ιραν για συνομιλίες ώστε να σωθεί η συμφωνία
Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία συντονίζονται και περιμένουν στις Βρυξέλλες τον Ιρανό ΥΠΕΞ
Ενώπιον της ευρωπαϊκής ανησυχίας για την απόφαση Τραμπ να βγάλει τις ΗΠΑ από την συμφωνία επί των πυρηνικών του Ιράν, η διπλωματία Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας προσπαθεί να διασώσει το υφιστάμενο πλαίσιο και συνέρχεται την επόμενη Τρίτη στις Βρυξέλλες για συντονισμό.
Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις από τα ευρωπαϊκά ΥΠΕΞ, οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών πρόκειται στη συνέχεια να συναντηθούν με τον Ιρανό ομόλογό τους, Μοχαμάντ Τζαβάντ Σαρίφ.
Ο Σαρίφ ενδιάμεσα πρόκειται επίσης να έχει επαφές σε Πεκίνο και Μόσχα για να συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να διασωθεί η συμφωνία των Έξι με την Τεχεράνη.
Η συμφωνία, υπενθυμίζεται, είχε υπογραφεί από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα) συν την Γερμανία. Ειδικά η ευρωπαϊκή πλευρά προσπαθεί να την διασώσει τόσο για να αποφύγει σοβαρή εμπλοκή στις εξαγωγές προς το Ιράν όσο και για να διασφαλιστούν οι όποιες ισορροπίες υπάρχουν στην περιοχή.
Ανάλογη πρόθεση να μείνουν στην συμφωνία έχουν εκφράσει Ρωσία και Κίνα, ωστόσο η οικονομική πίεση στο Ιράν από την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία δύσκολα μπορεί να αντισταθμιστεί από την θέληση των υπολοίπων να σώσουν τη συμφωνία.
Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ύπατη εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι είχε υπογραμμίσει πως η ΕΕ «είναι αποφασισμένη να διαφυλάξει» τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την ένα από τα «σημαντικότερα επιτεύγματα της σύγχρονης διπλωματίας».
Μέρκελ: Ο Τραμπ πλήττει την εμπιστοσύνη στην διεθνή τάξη
Επαναλαμβάνοντας την δυσαρέσκεια του Βερολίνου απέναντι στην κίνηση του Λευκού Οίκου, η Γερμανίδα καγκελάριος επέκρινε την Παρασκευή την απόφαση λέγονας πως ο Τραμπ «πλήττει σοβαρά την εμπιστοσύνη στη διεθνή τάξη», μιλώντας στο Μύνστερ.
Η Μέρκελ εξέφρασε την ανησυχία της για την διεθνή συνεργασία η οποία, όπως είπε, περνάει κρίση, ενώ χαρακτήρισε την απόφαση του Λευκού Οίκου «αιτία μεγάλης ανησυχίας καθώς και λύπης».
«Δεν είναι σωστό ένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να καταγγέλλει μονομερώς μια συμφωνία που έχει εγκριθεί ομόφωνα», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και πρόσθεσε ότι «αν ο καθένας κάνει ό,τι του κάνει κέφι, αυτό είναι μια κακή είδηση για τον κόσμο», αλλά διαβεβαίωσε ότι η ίδια θα εξακολουθήσει να εργάζεται για την διατλαντική εταιρική σχέση, καθώς το καθήκον για διεθνή συνεργασία είναι, τόνισε, πιο επείγον από ποτέ.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ χαρακτήρισε την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία «οπισθοδρόμηση για την διπλωματία της ειρήνης» και «απόρριψη της ειρήνης που επιδιώκεται μέσω της διεθνούς συνεργασίας».