Φωτιά στη Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ ανοίγουν την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ
Ικανοποίηση στο Ισραήλ, οργή στους Παλαιστίνιους
Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, κίνηση που έχει ήδη εξαγριώσει τους Παλαιστίνιους που θεωρούν την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του μελλοντικού ανέξαρτητου παλαιστινιακού κράτους. Στην τελετή θα είναι παρούσα η Ιβάνκα Τραμπ, κόρη του προέδρου των ΗΠΑ και πολλοί ακόμα αμερικανοί αξιωματούχοι. Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι «παρών» μέσω μηνύματος που θα μεταδοθεί σε βιντεο-οθόνη. Από την ΕΕ θα υπάρξουν απουσίες, αλλά και παρουσίες, όπως εκπροσώπων της Τσεχίας, της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας.
Το «παρών» θα δώσουν επίσης οι πρόεδροι της Γουατεμάλας και της Παραγουάης, οι οποίοι επίσης συμφώνησαν να μεταφέρουν τις πρεσβείες των χωρών τους στην Ιερουσαλήμ.
Στην πραγματικότητα οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανοίξουν μια προσωρινή πρεσβεία στο υπάρχον κτίριο του προξενείου. Αργότερα θα αναζητηθεί νέο σημείο και κτίριο για την οριστική μεταφορά όλης της πρεσβείας που σήμερα λειτουργεί στο Τελ Αβίβ. Η απόφαση του προέδρου Τραμπ συμπίπτει -και όχι τυχαία- με τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν συγκεντρωθεί στην περίμετρο που χωρίζει την Γάζα από το Ισραήλ, προκειμένου να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους. Ο ίδιος ο Μαχμούντ Αμπάς, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, χαρακτήρισε την απόφαση Τραμπ το «ράπισμα του αιώνα», αντίθετα από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ.
Η ένταση στην περιοχή έχει αυξηθεί κατακόρυφα από τον Μάρτιο, οπότε ο Τραμπ γνωστοποίησε την απόφασή του: τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες, κυρίως στην περίμετρο που χωρίζει το Ισραήλ από τη Γάζα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, από την πλευρά τους δηλώνουν ότι νομιμοποιούνται να προστατέψουν την ασφάλεια των πολιτών τους. Το στάτους κβο της Ιερουσαλήμ αποτελεί ένα από τα μεγάλα αγκάθια στη διένεξη του Ισραήλ με την Παλαιστινιακή Αρχή.
Η κυριαρχία των Ισραηλινών στην Ιερουσαλήμ δεν αναγνωρίζεται διεθνώς και σύμφωνα με την ειρηνευτική συμφωνία του 1993, το τελικό καθεστώς της πόλης θα συζητηθεί σε μελλοντική φάση των ειρηνευτικών επαφών. Υπενθυμίζεται ότι το 1967, στον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το Ισραήλ προσάρτησε από την Ιορδανία τον ανατολικό τομέα της Ιερουσαλήμ. Η κατοχή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ θεωρήθηκε παράνομη και καταδικάστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα.
Το 1980, η Κνεσέτ ανακήρυξε την Ιερουσαλήμ «πλήρη και ενιαία πρωτεύουσα τού Ισραήλ». Τα Ηνωμένα Έθνη κήρυξαν άκυρο το νόμο, καλώντας για την άμεση απομάκρυνση όσων πρεσβειών είχαν απομείνει στην πόλη. Πολλές χώρες μετέφεραν τις πρεσβείες τους στο Τελ Αβίβ.