Στο νέο μακελειό σε σχολείο στις ΗΠΑ, αυτήν την φορά σε λύκειο στο Σάντα Φε του Τέξας, αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ως δράστης κρατείται ένας 17χρονος ελληνικής καταγωγής, εν ονόματι Δημήτρης Παγουρτζής. Τα αμερικανικά ΜΜΕ δημοσίευσαν φωτογραφίες του φερόμενου ως υπόπτου από τους λογαριασμούς του (φωτ.) στα κοινωνικά δίκτυα.  

Στο περιστατικό έχουν σκοτωθεί μεταξύ 8 και 10 ατόμων. 

Μέχρι στιγμής, η αστυνομία δεν έχει δώσει επισήμως στοιχεία για τον κρατούμενο ως δράστη. 

Σημειώνεται ότι οι μέχρι τώρα πληροφορίες θέλουν την αστυνομία να έχει θέσει υπό κράτηση δύο άτομα, έναν ύποπτο ως δράστη και ένα «πρόσωπο ενδιαφέροντος».

Οι πληροφορίες του CBS κατονομάζουν τον ύποπτο ως τον νεαρό με το ελληνικό όνομα, ωστόσο αυτό μένει ακόμη να επιβεβαιωθεί. Το Reuters, επικαλούμενο δικές του πηγές, περιορίστηκε στο ότι ο ένας από τους δύο μαθητές που κρατείται είναι ο Δ.Παγουρτζής.

Ο Παγουρτζής φέρεται ότι είχε αναρτήσει στο Facebook φωτογραφίες του ίδιου να φορά ένα μπλουζάκι με τη φράση Born to Kill («Γεννήθηκα να σκοτώνω») ενώ σε άλλον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης υπήρχαν φωτογραφίες του με ένα όπλο και ένα μαχαίρι. Η σελίδα του στο Facebook έχει πλέον απενεργοποιηθεί, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Post.

Ο δράστης χρησιμοποιήσε τα όπλα που είχε στην κατοχή του ο πατέρας του, μια κοντόκανη καραμπίνα και ένα ρεβόλβερ πρόσθεσε, ενώ είχε κατασκευάσει και διάφορους εκρηκτικούς μηχανισμούς, όπως βόμβες μολότοφ.

Στα θύματα περιλαμβάνονται μαθητές και ενήλικοι.

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός, τραυματίστηκαν και έχουν μεταφερθεί σε τοπικά νοσοκομεία. Η κατάστασή της υγείας τους δεν έχει διευκρινιστεί.

Ο ήχος των πυροβολισμών σκόρπισε τον τρόμο στο λύκειο της Σάντα Φε του Τέξας λίγα λεπτά πριν τις 8 το πρωί, τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδας). Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τοπικά και τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα διακρίνονται μαθητές να εκκενώνουν το κτίριο ενώ βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί αναπτύσσονταν στον χώρο.

Μια μαθήτρια είπε στο τοπικό δίκτυο ABC ότι χτύπησε ο συναγερμός και οι μαθητές άρχισαν να βγαίνουν από τις τάξεις. Κάποιοι νόμισαν ότι άκουσαν πυροβολισμούς και κρύφτηκαν, μαζί με τους καθηγητές τους, στον χώρο κοντά στο σχολείο. Ένα αγόρι, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, περιέγραψε ότι άκουσε τρεις πυροβολισμούς και ότι όλοι έτρεξαν στην πίσω πλευρά του κτιρίου ενώ ο ίδιος προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από κάποια δέντρα για να μην δίνει στόχο. «Άκουσα άλλους τέσσερις πυροβολισμούς και μετά πηδήξαμε τον φράχτη και μπήκαμε στον κήπο κάποιου σπιτιού» πρόσθεσε.

Άλλη μαθήτρια, η Ντακότα Σρέιντερ, είπε στο κανάλι Fox ότι η 17χρονη φίλη της τραυματίστηκε στο πόδι από τις σφαίρες.

Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ ανακοίνωσε ότι η σημαία της Πολιτείας θα κυματίζει μεσίστια στη μνήμη των θυμάτων.