Λευκός καπνός στην Ιταλία: Ο Τζουζέπε Κόντε πήρε ξανά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αυτήν την φορά με κυβερνητικό σχήμα που φαίνεται να έχει -και- τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου Ματαρέλα, στηριζόμενο από τα Πέντε Αστέρια (M5S) και τη Λέγκα. 

Η Ιταλία γίνεται έτσι, όπως όλα δείχνουν, η πρώτη ιδρυτική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συγκυβέρνηση μεταξύ «αντισυστήματος» (Πέντε Αστέρια) και σκληρής Δεξιάς (Λέγκα) με ισχυρές ευρωσκεπτικιστικές τάσεις. 

Ο Κόντε ανακοίνωσε το κυβερνητικό του σχήμα το βράδυ της Πέμπτης βγαίνοντας από τη νέα του συνάντηση με τον πρόεδρο. Η ορκωμοσία του θα γίνει το απόγευμα της Παρασκευής (στις 17;00 ώρα Αθήνας) και η ψήφος εμπιστοσύνης αναμένεται στη συνέχεια σε Βουλή και Γερουσία, με την πλειοψηφία Πέντε Αστέρων και Λέγκα να διασφαλίζουν το αποτέλεσμα.

Στο κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώθηκε, υπουργός Οικονομικών θα αναλάβει ο Τζοβάνι Τρία -καθηγητής οικονομικών που έχει εκφραστεί κυρίως υπέρ των θέσεων του M5S για τη φορολογική μεταρρύθμιση. 

Ο Πάολο Σαβόνα (η αρχική επιλογή του οποίου στο ΥΠΟΙΚ είχε προκαλέσει το μπλόκο του Ματαρέλα το Σαββατοκύριακο, επειδή ο Σαβόνα έχει γίνει γνωστός για τις θέσεις του εναντίον της Ευρωζώνης) θα τοποθετηθεί στο υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Αντιπρόεδροι της κυβέρνησης θα είναι οι αρχηγοί των δύο κομμάτων που την στηρίζουν, ο Λουίτζι ντι Μάιο (ο οποίος επιπλέον θα πάρει το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης) και ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκα (ο οποίος θα πάρει το υπουργείο Εσωτερικών).