Χουριέτ: Οι δηλώσεις Καμμένου οδήγησαν στην αναστολή της συμφωνίας
Επίθεση Τούρκου δημοσιογράφου στον Καμμένο: Είναι ο υπεύθυνος της ακύρωσης της συμφωνίας για το προσφυγικό
Σε άρθρο του στην αγγλόφωνη Hurriyet Daily News, ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος, Μουράτ Γετκίν, ψηλαφεί τα αίτια της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και μάλιστα αναρωτιέται στον τίτλο του άρθρου: «μήπως το έχουμε ξαναδεί το ίδιο έργο μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας;».
Αναφερόμενος στην περίπτωση Οτσαλάν το 1999, στην περίπτωση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα, αλλά και των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, καθώς και στην ένταση στα Ίμια, προσπαθεί να εξηγήσει πώς έφτασε η Άγκυρα στη χθεσινή απόφαση για αναστολή της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας για την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση.
Όπως εκτιμά ο Μουράτ Γετκίν, η απόφαση αυτή της Άγκυρας ήρθε λίγο μετά τη δήλωση του Υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ότι θα προσφύγει στο ΝΑΤΟ για τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Μπεκίρ Μποζντάγ, ότι η Τουρκία «θα πακετάρει και θα φέρει πίσω στην Τουρκία» τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον Μουράτ Γετκίν, η δήλωση αυτή του Πάνου Καμμένου ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της Άγκυρας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Έκτη μεγαλύτερη απειλή για την Τουρκία… η Ελλάδα!
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Καντίρ Χας της Κωνσταντινούπολης, η οποία διενεργείται κάθε χρόνο και αποτελεί βαρόμετρο για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και την Κύπρο, η ένταση στο Αιγαίο και το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών από την Ελλάδα, έχει αναμφισβήτητα επηρεάσει την κοινή γνώμης στη γειτονική χώρα.
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη, η Ελλάδα έρχεται 6η στη λίστα με τις μεγαλύτερες εν δυνάμει απειλές για την Τουρκία, μετά τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Ε.Ε., τη Συρία και την Αρμενία. Βέβαια, παρουσιάζει αύξηση φέτος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, αφού περίπου το 16,2% θεωρεί την Ελλάδα ως απειλή, ενώ το ίδιο ποσοστό πέρυσι το 2017 ήταν 10% και το 2016 4,8%.
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, ο αριθμός των Τούρκων που προτιμάει τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών στην Κύπρο αυξήθηκε κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρυσι (σε 37% από 27%), ενώ αντίστοιχα μειώθηκε ο αριθμός όσων θεωρούν ότι τα Κατεχόμενα πρέπει να προσαρτηθούν στην Τουρκία (στο 24% από το 36% πέρυσι).
Ενδιαφέρον, τέλος, παρουσιάζει το ερώτημα ποια είναι η πιο φιλική χώρα προς την Τουρκία. Πρώτη θεωρείται το Αζερμπαϊτζάν, δεύτερη η Ρωσία, ενώ το 22,5% πιστεύει πως «η Τουρκία δεν έχει κανέναν φίλο».
ΠΗΓΗ: ant1news