Κόντε σε Μέρκελ: Αλληλεγγύη στο προσφυγικό αντί Δουβλίνου
«Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές λύσεις»
«Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές λύσεις, χωρίς να ενεργοποιούμε διμερείς δυναμικές, οι οποίες ενδεχομένως να προκαλέσουν το τέλος της Σένγκεν», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε από την γερμανική καγκελαρία, όπου συναντήθκηε με την 'Άνγκελα Μέρκελ και τόνισε ότι το Δουβλίνο πρέπει να ξεπεραστεί, υπέρ μιας νέας προσέγγισης αλληλεγγύης.
«Η αλληλεγγύη στην Ευρώπη είναι κάτι που η Γερμανία καλωσορίζει», απάντησε η Καγκελάριος και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο θέλει να στηρίξει την Ιταλία, αλλά ελπίζει ότι «και η Γερμανία θα βρει κατανόηση σε ό,τι αφορά την αλληλεγγύη στην Ευρώπη σχετικά με την μετανάστευση».
«Τα σύνορά μας είναι και σύνορα της Ευρώπης. Όποιος πατάει το πόδι του στην Ιταλία, το πατάει στην Ευρώπη. Η Ιταλία δεν μπορεί να συνεχίσει μόνη», τόνισε ο κ. Κόντε και ζήτησε ενίσχυση της Frontex για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων. Η Καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στην Λιβύη και στην ανάγκη να ενισχυθεί η προσπάθεια καταπολέμησης της δράσης των διακινητών, αλλά και στο «πώς μπορούμε, εάν είναι απαραίτητο, να ξεκινήσουμε διαδικασίες ασύλου ήδη από εκεί».
Οι αρχηγοί των δύο κυβερνήσεων αναφέρθηκαν ακόμη στο υψηλό ποσοστό της ανεργίας, κυρίως των νέων, στην Ιταλία, με την κυρία Μέρκελ να προτείνει συνεργασία των υπουργείων Εργασίας και ανταλλαγή τεχνογνωσίας, με αξιοποίηση της εμπειρίας του Βερολίνου από την επανένωση της Γερμανίας.
«Το διακύβευμα για την Ευρώπη είναι υψηλό», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι η μετανάστευση και τα θέματα οικονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε. μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν ευκαιρία για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης και πιο δίκαιης οικονομίας η οποία θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών. «Κρίσιμο ζήτημα για την κυβέρνησή μου είναι η καταπολέμηση της φτώχειας και η αύξηση του εισοδήματος των πολιτών», δήλωσε ο κ. Κόντε και πρόσθεσε ότι κατά την συζήτηση του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου η κυβέρνησή του θα διεκδικήσει κονδύλια για μέτρα στήριξης και ειδικά για πολιτικές κοινωνικής ένταξης.