Ο Τουσκ προτείνει κέντρα επεξεργασίας ασύλου έξω από την ΕΕ
Κερδίζει έδαφος η ιδέα πριν τη Σύνοδο Κορυφής
Καθώς η συζήτηση για το ευρωπαϊκό πλαίσιο διαχείρισης του προσφυγικού έχει φουντώσει - είτε κοιτάξει κανείς στην Ιταλία, είτε στην Αυστρία είτε βεβαίως στη Γερμανία, που έχει οδηγήσει σε ανοικτή ενδοκυβερνητική κρίση- η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται ότι στρέφεται σε πιο σκληρά μέτρα: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ καλεί την επόμενη Σύνοδο Κορυφής να εξετάσει την πρόταση για δημιουργία κέντρων εξέτασης ασύλου έξω από την επικράτεια της ΕΕ.
Η πρόταση αφορά τη δημιουργία κέντρων στα οποία θα μεταφέρονται όσοι πρόσφυγες και μετανάστες περισυλλέγονται από τη θάλασσα -αντί δηλαδή να μεταφέρονται σε ευρωπαϊκό έδαφος, να οδηγούνται σε κέντρα που θα έχουν στηθεί εκτός της επικράτειας της ΕΕ ώστε να εξετάζεται εκεί αν δικαιούνται παροχής ασύλου ή όχι.
Προσχέδιο του κειμένου αποφάσεων όψει της Συνόδου Κορυφής (28/29 Ιουνίου) που διέρρευσε στον Τύπο (μεταξύ άλλων στη γερμανική Sueddeutsche Zeitung) αναφέρει πως το Συμβούλιο καλείται να υποστηρίξει «την ανάπτυξη της ιδέας περιφερειακών πλατφορμών αποβίβασης».
Σε πρώτη φάση, από τη διατύπωση (που αναφέρεται σε θάλασσιες διασώσεις) αυτό φαίνεται ότι αφορά κυρίως το λέγόμενο Μεσογειακό Διάδρομο -δηλαδή πρόσφυγες και μετανάστες που πηγαίνουν προς την ιταλική χερσόνησο.
Ωστόσο πρέπει να υπογραμμιστεί ότι στην ίδια λογική έχουν διατυπώσει ανοικτά προτάσεις η Αυστρία και Δανία για δημιουργία τέτοιων κέντρων στα δυτικά Βαλκάνια.
Επιπλέον, στο κείμενο σημειώνεται η έκκληση σε όλα ατα κράτη μέλη να «εμποδίσουν την μετάβαση προσφύγων καταγεγραμμένων από κράτος μέλος σε άλλο μέλος της ΕΕ».
Όσο το ζήτημα της περισυλλογής από τη θάλασσα αφορά την κατάσταση στην Ιταλία, τόσο το ζήτημα της μετάβασης προσφύγων βορειότερα αφορά κυρίως την ενδοκυβερνητική στη Γερμανία και την ευθυγράμμιση των «κυβερνητικών ανταρτών» με την Αυστρία.