Ελ Σαλβαδόρ: Έμεινε 18 χρόνια στη φυλακή επειδή απέβαλε
Τελικώς αφέθηκε ελεύθερη
Οι Αρχές του Ελ Σαλβαδόρ, μιας από τις χώρες όπου η νομοθεσία εναντίον των αμβλώσεων συγκαταλέγεται στις αυστηρότερες στον κόσμο, αποφυλάκισαν γυναίκα που είχε καταδικαστεί -επειδή απέβαλε- σε ποινή 25 χρόνων κάθειρξης, από τα οποία εξέτισε τα 18, γνωστοποίησε η διεύθυνση των σωφρονιστικών καταστημάτων.
Η απελευθέρωσή της σήμανε «μια μεγάλη νίκη για τις γυναίκες που καταδικάζονται άδικα από ένα σύστημα στο οποίο κυριαρχεί το machismo (σ.σ. η ανδροκρατική αντίληψη με βάση την οποία οι γυναίκες αντιμετωπίζονται σαν κατώτερα όντα), η πατριαρχία κι ο μισογυνισμός», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Άνα Μαρτίνες, δικηγόρος η οποία εκπροσωπεί μια ένωση πολιτών για την αποποινικοποίηση της άμβλωσης (ACDATEE) στο Ελ Σαλβαδόρ.
Την περασμένη εβδομάδα, δικαστήριο στη λατινοαμερικάνικη χώρα διέταξε να αποφυλακιστεί η Έλσι Ροσάλες, η οποία κρατείτο από τον Αύγουστο. Δικαζόταν για άμβλωση μετά τον θάνατο ενός νεογέννητου εκτός νοσοκομείου.
Τους τελευταίους μήνες, αφέθηκαν ελεύθερες άλλες δύο γυναίκες που είχαν καταδικαστεί για αμβλώσεις. Τον Φεβρουάριο, η Τεοδόρα Βάσκες, που είχε αποβάλει και καταδικαστεί να εκτίσει 30 χρόνια κάθειρξη, αποφυλακίστηκε έπειτα από 11 χρόνια εγκλεισμού. Τον Μάρτιο, η Μάιρα Φιγερόα αφέθηκε ελεύθερη έπειτα από 15 χρόνια στη φυλακή.
Τον Ιανουάριο, η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε απευθύνει έκκληση στις Αρχές του Ελ Σαλβαδόρ να «επανεξετάσουν» τις αποφάσεις σε βάρος 27 γυναικών που καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης διότι φέρονταν να έκαναν αμβλώσεις.
Η άμβλωση παραμένει σήμερα παράνομη σε περίπου δεκαπέντε χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων έξι στη Λατινική Αμερική (Ονδούρα, Νικαράγουα, Ελ Σαλβαδόρ, Σουρινάμ, Αϊτή, Δομινικανή Δημοκρατία). Νομιμοποιήθηκε στην Αργεντινή μόλις στα μέσα του μήνα με οριακή πλειοψηφία εν αναμονή και της οριστικής απόφασης της Γερουσίας.