Bέτο Ιβάνοφ στη συμφωνία των Πρεσπών
Χαρακτηρίζει επίορκους όσους συμφώνησαν - Επιστρέφει ο νόμος στη Βουλή όπου απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία
Έκανε πράξη την απόφασή του να μην υπογράψει την επικύρωση της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ ο πρέοδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ. Ανακοίνωσε την απόφασή του εξηγώντας ότι ενεργούσε πάντα υπεύθυνα και ασκούσε τα δικαιώματά του και τα καθήκοντά του στο πλαίσιο του Συντάγματος, των νόμων και των συμφερόντων της χώρας.
«Δεν δέχομαι ιδέες ή προτάσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, την ιδιαιτερότητα του μακεδονικού έθνους, τη μακεδονική γλώσσα και το μακεδονικό μοντέλο συνύπαρξης. Στις προεδρικές εκλογές, 534.910 πολίτες ψήφισαν υπέρ αυτού του εκλογικού προγράμματος και με εξέλεξαν ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η συμφωνία υπερβαίνει το πεδίο εφαρμογής των ψηφισμάτων 817 (1993) και 845 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, διότι αναφέρεται στη «διαφορά ως προς το όνομα του κράτους» και όχι στις «διαφορές» για τις οποίες μιλάει η συμφωνία αυτή», τόνισε ο Ιβανόφ.
Όπως ανέφερε: «Αυτή η συμφωνία φέρνει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας σε θέση υποτέλειας από άλλη χώρα, δηλαδή τη Δημοκρατία της Ελλάδας. Και σύμφωνα με το άρθρο 308 του Ποινικού Κώδικα, 'πολίτης ο οποίος φέρνει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας σε κατάσταση υποταγής ή εξάρτησης από άλλο κράτος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον πέντε ετών'. Η νομιμοποίηση αυτής της συμφωνίας δημιουργεί νομικές συνέπειες που αποτελούν τη βάση για την τέλεση ενός εγκλήματος».
Ο νόμος επιστρέφει τώρα στο Κοινοβούλιο, όπου απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία (61 έδρες επί συνόλου 120) για να «προσπεράσει» το βέτο του προέδρου. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, θα επιστρέψει εκ νέου στον πρόεδρο Ιβάνοφ, ο οποίος όμως δεν θα μπορεί να ασκήσει βέτο και θα είναι υποχρεωμένος να υπογράψει. Από κει και πέρα θα ανοίξει ο δρόμος για το δημοψήφισμα το φθινόπωρο.
Και «βόμβα» Ζάεφ
Με παραίτηση από την πρωθυπουργία απείλησε ο Ζόραν Ζάεφ σε περίπτωση που χάσει το δημοψήφισμα για το Σκοπιανό. «Ναι θα φύγω εάν αποτύχει το δημοψήφισμα στη 'Μακεδονία'» δήλωσε. Ο ίδιος πάντως είπε ότι αναμένει ποσοστό 75% με 85%, υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Όλα αυτά απαντώντας σε ερωτήματα πολιτών σε συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό 1TV. Όπως είπε, οι πολίτες δεν έχουν να επιλέξουν κάτι άλλο, δεν έχουν άλλη εναλλακτική.
«Πρέπει απλώς να επιβεβαιώσουν ότι θέλουν τη 'Μακεδονία' ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε. Εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει στο ακριβές ερώτημα του δημοψηφίσματος, είπε όπως ότι θα σχετίζεται με την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ, αλλά βεβαίως και με το ονοματολογικό.