Βέτο Ιταλίας στη Σύνοδο της ΕΕ - Συνέχεια του πόκερ μέχρι Παρασκευή
Αγκάθι το προσφυγικό τόσο για τον Κόντε όσο και για την Μέρκελ, η οποία πίσω στη Γερμανία έχει το «τελεσίγραφο» των Βαυαρών
Αρκετά δύσκολη φαίνεται πως ήταν η πρώτη ημέρα της Σύνοδου Κορυφής της ΕΕ που στην κορυφή της ατζέντας της είχε το προσφυγικό: Η Ιταλία άσκησε βέτο στο κείμενο των συμπερασμάτων οδηγώντας σε κλείσιμο χωρίς αποτέλεσμα την πρώτη ημέρα εργασιών.
Το παζάρι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μέχρι την ολοκλήρωση της Συνόδου την Παρασκευή και οι διπλωματικές αναφορές θέλουν ομάδα χωρών υπό τη Γαλλία - συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας- να καταλήγουν σε νέα διατύπωση του κειμένου συμπερασμάτων.
Το βράδυ της Πέμπτης, πρώτης ημέρας της Συνόδου, ο εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε σε μία λιτή του ανακοίνωσε πως «ένα μέλος επιφυλάχθηκε για το σύνολο του κειμένου συμπερασμάτων».
«Ως εκ τούτου ακυρώνεται η προγραμματισμένη για το βράδυ συνέντευξη Τύπου από τις εθνικές αντιπροσωπείες και μετατίθεται μετά το τέλος της Συνόδου αύριο» Παρασκευή, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.
Αν και ο αξιωματούχος δεν κατονόμασε ποιο μέλος επιφυλάχθηκε, όλοι θεώρησαν εξαρχής πως η Ιταλία άσκησε το βέτο με το οποίο απειλούσε αν δεν υιοθετούνταν τα μέτρα στο προσφυγικό τα οποία πρότεινε, κάτι που επιβεβαίωσαν στη συνέχεια αναφορές αξιωματούχων στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ.
O Κόντε, όπως αναφέρουν συγκλίνουσες πηγές, ήδη λίγο μετά το ξεκίνημα της συζήτησης (που κινείται σημείο-σημείο στο προσχέδιο συμπερασμάτων) ξεκαθάρισε πως δεν θα συμφωνήσει στο κείμενο εάν δεν υπάρξει αποδεκτή για τη Ρώμη διατύπωση στο ζήτημα του προσφυγικού.
Διαρροές της ιταλικής κυβέρνησης, τις οποίες επικαλείται το ιταλικό Ansa, διαμήνυσαν πως ο Ιταλός πρωθυπουργός ζητά κείμενο συμπερασμάτων που να «επιβεβαιώνει ότι όποιος πρόσφυγας και μετανάστης φτάνει σε χώρα εξωτερικών συνόρων της ΕΕ φτάνει στην Ευρώπη» -δηλαδή, έμμεσα, ότι είναι ζήτημα «ολόκληρης» της ΕΕ και, ως εκ τούτου, πρέπει «να αναγνωριστεί η ανάγκοι κοινών δράσεων και ευθυνών για την περισυλλογή» σκαφών, μαζί με «οικονομικές προβλέψεις για "Ταμείο Αφρικής"», που συνδέονται με δημιουργία κέντρων στην αφρικανική ήπειρο, και, τελευταίο και κυριότερο, «να εξεταστεί η αναγκαιότητα μεταρρύθμισης του κανονισμού του Δουβλίνου».
Το βράδυ της Πέμπτης, Γάλλοι διπλωμάτες ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο Μακρόν και ορισμένες άλλες ηγεσίες, μεταξύ τους και ο Κόντε, συμφώνησαν σε μια νέα διατύπωση των συμπερασμάτων για τη μετανάστευση. Η πηγή ανέφερε ότι ανάμεσα στις χώρες που συμφωνούν με το προσχέδιο κειμένου είναι η Μάλτα, η Ισπανία και η Ολλανδία, αν και ο εκπρόσωπος της ολλανδικής κυβέρνησης αργότερα τόνισε ότι η χώρα του δεν συμμετείχε στις νέες προτάσεις που προέκυψαν μετά το βέτο που άσκησε η Ρώμη νωρίτερα στα τελικά συμπεράσματα της συνόδου κορυφής.
«Δεν μπορώ να σας πω ότι όλα έχουν διευθετηθεί», τόνισε στους δημοσιογράφους ο Γάλλος διπλωμάτης στο περιθώριο της συνόδου. «Αλλά είναι σημαντικό ότι μπορέσαμε να συνεργαστούμε με τον Ιταλό πρωθυπουργό και να πετύχουμε πρόοδο στην ιδέα των ‘ελεγχόμενων κέντρων’ που θα έχουν μεγαλύτερη ευρωπαϊκή στήριξη», συμπλήρωσε.