Μπαχτσελί: Ο μεγάλος κερδισμένος των τουρκικών εκλογών
Αν και νικητής των τουρκικών εκλογών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι κατ’ ανάγκη και ο μεγάλος κερδισμένος της αναμέτρησης. Άλλωστε το κόμμα του AKP δεν κατόρθωσε να πάρει αυτοδυναμία στη νέα Εθνοσυνέλευση, έμεινε στις 295 έδρες σε σύνολο 600. Εκείνος που μπορεί όμως να αισθάνεται πλήρως ικανοποιημένος για το αποτέλεσμα είναι ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ).
Ο αρχηγός των Γκρίζων Λύκων πολιτικά δικαιώθηκε από την απόφασή του να ρίξει όλες τις δυνάμεις του υπέρ του Ερντογάν, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Την εποχή εκείνη η παράταξή του φυλλορροούσε εξαιτίας της αμφισβήτησης που δεχόταν στο πρόσωπό του ο κ. Μπαχτσελί από την πρώην υπουργό Εσωτερικών Μεράλ Ακσενέρ. Η διαμάχη κατέληξε στη διαγραφή της από το MHΡ και τη δημιουργία από την ίδια του δικού της Καλού Κόμματος (ΙΥΙ Parti).
Χάρη στη στήριξη που παρείχε στον Ερντογάν, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί μπόρεσε να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες που του παρείχε η πρόσβαση στον κρατικό μηχανισμό για να αποτρέψει τον εμβολισμό που επιχειρούσε την εποχή εκείνη η κ. Ακσενέρ.
Παράλληλα, με την ενεργό παρουσία του σε κρίσιμες κυβερνητικές αποφάσεις ενίσχυσε την εθνικιστική ρητορική του Ερντογάν, κάτι που ο Τούρκος πρόεδρος είχε απόλυτη ανάγκη για να επουλώσει τα «τραύματα» που του άφησε το πραξικόπημα και να επιβεβαιώσει την απόλυτη κυριαρχία του στο πολιτικό σύστημα. Για να μπορέσει όμως να προχωρήσει τη συνεργασία του με τους εθνικιστές ο Ερντογάν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα πολιτικά ανοίγματα που επιχειρούσε το προηγούμενο διάστημα προς τους Κούρδους και να ακολουθήσει τη σκληρή γραμμή έναντι του Κουρδικού. Αυτό άλλωστε επέβαλε και η αλλαγή πολιτικής της Τουρκίας έναντι του πολέμου στη Συρία.
Έτσι οι Τούρκοι εθνικιστές επανήλθαν για πρώτη φορά από το 2002 στο πολιτικό προσκήνιο, ως σύμμαχοι του Ερντογάν, για να βάλουν τάξη στο πολιτικό χάος της «μεταπραξικοπηματικής» Τουρκίας και να επαναφέρουν στην «εθνική γραμμή» την πολιτική της Αγκυρας στο Κουρδικό. Στις εκλογές της 24ης Ιουλίου το ΜΗΡ κατόρθωσε να αποσπάσει το 11.1%, ποσοστό που βρίσκεται στην εκλογική κλίμακα που κινείται το κόμμα στις τελευταίες εκλογικής αναμετρήσεις. Εξέλεξε 49 βουλευτές οι οποία θα στηρίξουν με την ψήφο τους την νέα κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν. Το κόμμα της κ. Ακσενέρ παρ’ όλο που έλαβε το διόλου ευκαταφρόνητο 9,96%, εκλέγοντας 43 βουλευτές, δεν κατόρθωσε τελικά να εμβολίσει το MHP.
Σε ιδεολογικό επίπεδο, αθροιστικά τα δύο εθνικιστικά κόμματα, ΜΗΡ και ΙΥΙ, πολιτικά τέκνα του κινήματος των Γκρίζων Λύκων έλαβαν ποσοστό 21%, το οποίο είναι ιστορικό ρεκόρ για τους Τούρκους εθνικιστές. Ο Μπαχτσελί, παρά τη διάσπαση, βλέπει τώρα ότι οι ορίζοντες τις παράταξής του διευρύνονται και μπορεί να συγκαταλέγει και το στοιχείο αυτό στα κέρδη της κάλπης.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι οι Γκρίζοι Λύκοι υπηρετούσαν ανέκαθεν το βαθύ κράτος της Τουρκίας, στην πραγματικότητα ήταν αυτοί το βαθύ κράτος. Μετά τις εκλογές έχουμε επίσης την επικύρωση και επισήμως της πολιτικής κυριαρχίας της «ερντογανικής» σκέψης. Άρα έχουμε κυρίαρχη ιδεολογία και βαθύ κράτος. Έχουμε δηλαδή κράτος… Και στο κράτος αυτό ενεργός δρων είναι ο Μπαχτσελί…