Tαϊλάνδη: Βγήκε και το ενδέκατο αγόρι από τη σπηλιά
Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση
Σώα από τη σπηλιά βγήκαν το ένατο, το δέκατο και το ενδέκατο αγόρι, ενώ η επιχείρηση συνεχίζεται για το τελευταίο από τα παιδιά και τον προπονητή τους. Όπως έγινε και στις προηγούμενες περιπτώσεις, η παρουσία των ασθενοφόρων και του ελικοπτέρου στο σημείο έδινε κάθε φορά το «στίγμα» ότι επέστρεφαν οι δύτες με ένα από τα παιδιά. Κατά πληροφορίες, το ενδέκατο αγόρι που βγήκε είναι το μικρότερο σε ηλικία.
Με τη φράση «ελπίζουμε μέχρι το τέλος της ημέρας να μην έχει μείνει κανένας στην σπηλιά» είχε δοθεί νωρίτερα το σύνθημα εκκίνησης της τρίτης φάσης απεγκλωβισμού των τελευταίων τεσσάρων παιδιών και του προπονητή τους από τα έγκατα της σπηλιάς στην Ταϊλάνδη. Οι δύο προηγούμενες επιχείρησεις (Κυριακή και Δευτέρα) ήταν απολύτως επιτυχημένες, με αποτέλεσμα να βγουν από τη σπηλιά τα οκτώ παιδιά. Μάλιστα η δεύτερη μέρα κύλησε με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς.
Στη φωτογραφία ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης ενημερώνεται για την πορεία της επιχείρησης:
Οι βροχές που έκαναν την εμφάνισή τους την Τρίτη, δημιούργησαν αρχικά ανησυχία, με αποτέλεσμα ο Ταϊλανδός υπεύθυνος για την όλη επιχείρηση να ζητήσει από τον «θεό της βροχής» να δώσει στους διασώστες-δύτες άλλη μία καλή μέρα. Πάντως, από τα λεγόμενα του επικεφαλής, δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει ιδιαίτερα οι συνθήκες στο σημείο.
Στη σπηλιά (γράφημα από το BBC) παρέμεναν μετά το πέρας της δεύτερης επιχείρησης ο 25χρονος προπονητής μαζί με το μικρότερο σε ηλικία παιδί, μόλις 11 ετών και άλλα δύο αγόρια. Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα μπήκε στη σπηλιά στις 23 Ιουνίου και χρειάστηκε να περάσουν δέκα μέρες έως ότου εντοπιστούν.
Η επιχείρηση διάσωσης είναι πραγματικά τεράστια: Σχεδόν 100 άτομα από διαφορετικές χώρες συμμετέχουν στην προσπάθεια. Τον πρώτο λόγο ασφαλώς έχουν οι Αρχές και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ταϊλάνδης, ενώ μεγάλη είναι η συνεισφορά της Αυστραλίας. Κάθε παιδί φορά full face μάσκα και στολή κατάδυσης και καθοδηγείται στο στενό πέρασμα από δύο δύτες. Ο ένας που πηγαίνει μπροστά κρατά την φιάλη οξυγόνου, ενώ σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής κρατιούνται όλοι από ένα σκοινί (γράφημα από το BBC).
Σε σχέση με τα παιδιά που βγήκαν ήδη: τα πρώτα τέσσερα αγόρια είδαν τους γονείς τους, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα θα τους δουν σήμερα. Πάντως, θα παραμείνουν στο νοσοκομείο για περίπου 10 ακόμα μέρες, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν την πρόσκληση του προέδρου της FIFA να παρακολουθήσουν τον τελικό του Μουντιάλ. Όλα τα παιδιά που βγήκαν είναι μεταξύ 12 και 16 ετών. Τηλεόραση υπάρχει στο δωμάτιο του νοσοκομείου, αλλά για την ώρα παραμένει κλειστή.
Βίντεο από λογαριασμό στο Twitter που δείχνει τη δυσκολία της όλης επιχείρησης:
सलाम यांच्या कर्तुत्वाला. स्वतःच्या जीवांची पर्वा न करता लहान मुलांचे जीव वाचवण्यासाठी हे लोक प्रयत्नांंची पराकाष्ठा करत आहेत. #म #मराठी #salute#ThaiCaveRescue #ThailandCaveRescue #ThamLuangCave pic.twitter.com/B4W55vR2yn
— Kiran R Jadhav (@KiranRJadhav) July 9, 2018