Οργή της Άγκυρας για το άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό
Για απόφαση – σκάνδαλο κάνει λόγο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Την οργή της Αγκυρας προκάλεσε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να χορηγήσει άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που διέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016.
Μετά το υπουργείο Εξωτερικών και τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος, τη σκυτάλη πήρε το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας, που κλιμάκωσε τις αντιδράσεις, επισημαίνοντας ότι η απόφαση της χορήγησης ασύλου είναι «παράδειγμα έλλειψης προνοητικότητας» εκ μέρους της Ελλάδας
«Η απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με τους πραξικοπηματίες είναι ένα ακριβές παράδειγμα έλλειψης προνοητικότητας, σε μια περίοδο που μιλάμε για εκ νέου οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης και επιδεικνύεται κάθε είδους καλή πρόθεση» ανέφεραν αξιωματούχοι στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
«Δεν μπορεί να αναμένεται καμία βελτίωση στην εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης χωρίς να λαμβάνονται αποφάσεις σχετικά με τους τρομοκράτες που επιχείρησαν να υλοποιήσουν το πραξικόπημα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, τη δημοκρατία και τις σχέσεις καλής γειτονίας», πρόσθεσαν, για να καταλήξουν:
«Είναι προφανές ότι θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις μας».
Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης επισήμανε ότι όσοι πιστεύουν στις δημοκρατικές αξίες δεν μπορούν να δεχθούν την απόφαση της Ελλάδας.
Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών εξαπέλυσε μύδρους κάνοντας λόγο για απόφαση – σκάνδαλο του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Σε ανακοίνωσή που εξέδωσε τονίζει ότι η απόφαση του ΣτΕ αντιβαίνει τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ενώ παράλληλα συνιστά παραβίαση των προβλέψεων της Σύμβασης της Γενεύης για την προστασία των προσφύγων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο τούρκος πιλότος, Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσι είναι «μέλος της προδοτικής απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου».
Παραλήρημα από το κυβερνών κόμμα
Σε υψηλούς τόνους απάντησε η τουρκική κυβέρνηση μέσω Twitter αφού ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε ότι «Το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ελλάδα αποφάσισε να παρέχει άσυλο σε αυτούς που κατέφυγαν στη χώρα μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Είναι μία σκανδαλώδης απόφαση που προστατεύει τους εχθρούς της Τουρκίας».
«Η Ελλάδα υπέφερε πολλά στο παρελθόν από τα πραξικοπήματα, όμως είναι εμφανές ότι υπάρχουν άλλα κίνητρα γα την ελληνική δικαιοσύνη να αφήσει τη νομική οδό και αντ' αυτού να προστατεύσει τους πραξικοπηματίες», συνέχισε. «Οι πραξικοπηματίες είναι οι πιο επικίνδυνοι εχθροί του έθνους και του κράτους μας. Η ελληνική δικαιοσύνη παίρνει το μέρος των εχθρών μας με αυτήν την απόφαση», τόνισε ο Τσελίκ.
«Ο αγώνας ενάντια στους πραξικοπηματίες είναι ανάλογος με αυτόν κατά τον τρομοκρατών. Οι δικαστικές αποφάσεις για την προστασία τους σημαίνει ότι στηρίζουν το πραξικόπημα. Ξεκάθαρα η ελληνική δικαιοσύνη πήρε το μέρος των εχθρών μας και των συνωμοτών. Αυτή είναι μία πολύ χειρότερη και ντροπιαστική στάση από ό,τι να υποστήριζαν τρομοκράτες», τόνισε.
«Εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε αγώνα εναντίων των πραξικοπηματιών και της τρομοκρατίας. Κατά τη διάρκεια αυτού του αγώνα δεν πρόκειται να ξεχάσουμε αυτούς που υποστηρίζουν τρομοκράτες (σσ. με όπλα), αλλά και αυτούς που τους στηρίζουν με τις δικαστικές τους αποφάσεις», κατέληξε ο Τσελίκ.
Κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ
Το ΣτΕ απέρριψε χθες το αίτημα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που ζητούσε να ακυρωθεί το καθεστώς ασύλου το οποίο είχε χορηγηθεί στον τούρκο πιλότο, Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσι, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την απόκτηση ταξιδιωτικών εγγράφων τόσο για τον ίδιο, όσο και για τους άλλους επτά τούρκους αξιωματικούς. Αυτό σημαίνει πως ο συγκεκριμένος στρατιωτικός μπορεί να λάβει ταξιδιωτικά έγγραφα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η ελληνική Πολιτεία θα ανάψει το «πράσινο φως» για την χορήγησή τους.
Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, αναφέρουν στο σκεπτικό της απόφασης που εξέδωσαν ότι δεν αποδείχτηκε πως ο εν λόγω αξιωματικός συμμετείχε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 , καθώς επίσης και ότι ανήκε στο κίνημα των Γκιουλενιστών.
Μάλιστα στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, γίνεται αναφορά στους ισχυρισμούς που προέβαλλε ο Τούρκος πιλότος, σύμφωνα με τους οποίους ο ίδιος διέπεται από τις αρχές του δυτικού πολιτισμού και ανήκει στο κόμμα των Κεμαλιστών.