Την κατάργηση της χειμερινής ώρας θα προτείνει η Κομισιόν
Με βάση τη δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα πως θα προτείνει να καταργηθεί η εποχική αλλαγή ώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από μια δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε φέτος το καλοκαίρι με τη συμμετοχή αριθμού ρεκόρ εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών.
«Εκατομμύρια άνθρωποι απάντησαν και είναι της γνώμης ότι στο μέλλον, η θερινή ώρα θα πρέπει να ισχύει όλη τη χρονιά και θα το πραγματοποιήσουμε αυτό», εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.
Περίπου 4,6 εκατομμύρια απαντήσεις, προερχόμενες από τα 28 κράτη μέλη, καταγράφηκαν στη διάρκεια της διαβούλευσης αυτής, η οποία διεξήχθη από τις 4 Ιουλίου έως τις 16 Αυγούστου.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, 84% των προσώπων τα οποία εκφράσθηκαν μέσω ενός ερωτηματολογίου στο Ίντερνετ, υποστήριξαν τον τερματισμό της αλλαγής της ώρας.
«Όταν ρωτάμε τους πολίτες την άποψή τους για ένα θέμα, είναι σωστό στη συνέχεια να κάνουμε αυτό που επιθυμούν", επέμεινε ο Γιούνκερ μιλώντας σήμερα στο ZDF.
«Το μήνυμα είναι πολύ σαφές», δήλωσε από την πλευρά της στις Βρυξέλλες η ευρωπαία επίτροπος Μεταφορών Βιολέτα Μπουλκ.
«Θα ενεργήσουμε τώρα βάσει αυτού και θα ετοιμάσουμε μια νομοθετική πρόταση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη), που θα αποφασίσουν στη συνέχεια μαζί», διευκρίνισε η επίτροπος.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, αυτοί που αντιτίθενται στην αλλαγή ώρας προέβαλαν «ζητήματα σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, την αύξηση του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων ή το γεγονός ότι δεν εξοικονομείται ενέργεια».
Η αλλαγή από τη θερινή στη χειμερινή ώρα, η οποία είχε θεσπισθεί αρχικά στην Ευρώπη για να εξοικονομείται ενέργεια, προκαλεί εδώ και χρόνια διαρκή αντιπαράθεση.
Πολλές χώρες της βόρειας Ευρώπης --η Λιθουανία, η Φινλανδία, η Πολωνία και η Σουηδία-- ζητούν να εγκαταλειφθεί το σύστημα αυτό.
Η δημόσια διαβούλευση της Επιτροπής πραγματοποιήθηκε έπειτα από μια απόφαση που υιοθετήθηκε τον Φεβρουάριο από τους ευρωβουλευτές και ζητεί να γίνει λεπτομερής «αξιολόγηση» του συστήματος της αλλαγής ώρας.
«Πολυάριθμες μελέτες, αν και δεν καταλήγουν σε οριστικά συμπεράσματα, αναφέρουν την ύπαρξη αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία των ανθρώπων» απ' αυτή την αλλαγή της μιας ώρας, είχαν υπογραμμίσει οι ευρωβουλευτές σε ανακοίνωσή τους.
«Η ετήσια οδηγία, που τέθηκε σε ισχύ το 2001, ορίζει για το σύνολο της ΕΕ εναρμονισμένες ημερομηνία και ώρα για την αρχή και το τέλος της περιόδου της θερινής ώρας, με στόχο να βοηθηθεί η εσωτερική αγορά να λειτουργεί με αποτελεσματικό τρόπο», υπενθυμίζουν στην ανακοίνωση.
Από το 1996, όλοι οι Ευρωπαίοι γυρίζουν τους δείκτες του ρολογιού τους μία ώρα μπροστά την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και μία ώρα πίσω την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.
Τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης δείχνουν πως οι Γερμανοί ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το θέμα αυτό, αφού το 3,79% του πληθυσμού τους απάντησε στο ερωτηματολόγιο.
Ακολουθούν οι Αυστριακοί (2,94%) και οι Λουξεμβούργιοι (1,78%). Σε όλες τις άλλες χώρες, απάντησε λιγότερο από το 1% του πληθυσμού.