Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι άρχισε η τελική φάση της στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία. «Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) εξαπέλυσαν στις 10 Σεπτεμβρίου χερσαία επίθεση στο πλαίσιο της τρίτης φάσης της επιχείρησης Roundup», ανέφερε ο διεθνής συνασπισμός, επιβεβαιώνοντας την ανακοίνωση των ΣΔΔ μία ημέρα νωρίτερα.

Η συμμαχία, στην οποία κυριαρχούν οι Κούρδοι και υποστηρίζεται από την Ουάσιγκτον, ενισχύεται από την υποστήριξη της αεροπορίας και του πυροβολικού του συνασπισμού, διευκρινίστηκε στην ανακοίνωσή του.

Η πρώτη φάση είχε ως αποτέλεσμα να εκδιωχθούν από τη Μπαγούζ (βορειοανατολική Συρία) στις 15 Μαΐου και η δεύτερη φάση από τη Ντασίσα στις 20 Ιουλίου. Αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού θεωρούν ότι αυτή η φάση είναι η τελευταία.

Ο συνασπισμός διεξάγει εδώ και μήνες επιχείρηση για να αποσπάσει περιοχές που κατείχε το Ισλαμικό Κράτος στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ. Στην περιοχή αυτή ενδέχεται να κρύβεται και ο «χαλίφης», Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Παράλληλα, ξεκαθαρίστηκε ότι οι δυνάμεις υπό τις ΗΠΑ δεν θα αποχωρήσουν από τη Συρία μετά την πέρας της επιχείρησης.

Πηγή: ΑΠΕ/Reuters