Politico: Νέος παίκτης στα Σκόπια η Κίνα
Με φόντο τη συμφωνία των Πρεσπών
Για ένα πολύπλοκο και εν πολλοίς άγνωστο ακόμα γεωπολιτικό σκηνικό το οποίο στήνεται στα Βαλκάνια κάνει λόγο σε δημοσίευμα του το Politico, με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών. Στο σκηνικό αυτό κυρίαρχο ρόλο θα έχει η Κίνα και οι φιλοδοξίες της για την δημιουργία του νέου Δρόμου του Μεταξιού, προς την Ευρώπη.
Το Politico δεν παραγνωρίζει τον ρόλο της Ρωσίας στα Βαλκάνια εξηγώντας ότι ενώ οι Βρυξέλλες θέλουν να μετατρέψουν τη “Μακεδονία” σε κανονική χώρα, η Ρωσία από τη μεριά της έχει σημαντικό ενδιαφέρον για το δημοψηφίσματος σχετικά με το όνομα της πΓΔΜ, καθώς το αποτέλεσμα θα κρίνει την πορεία της χώρας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. «Το να χάσει το Μαυροβούνιο - το μικρό βαλκανικό έθνος εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2017 - θα μπορούσε να θεωρηθεί ατυχία. Η απώλεια τόσο του Μαυροβουνίου όσο και της “Μακεδονίας” θα φαινόταν σαν απροσεξία», σχολιάζει ο ανταποκριτής του Politico.
O ανταποκριτής του Politico Bruno Macaes, επικαλείται τον σκοπιανό εθνικιστή πολιτικό Λούπκο Παβλέφσκι, ο οποίος σε συνομιλία που είχαν υποστήριξε ότι στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει στην πΓΔΜ δεν είναι μια σύγκρπυση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, αλλά μεταξύ Δύσης και Κίνας. Σύμφωνα με τον Παβλέφσκι οι Κινέζοι θέλουν να δημιουργήσουν ένα νέο Δρόμο του Μεταξιού (σ.σ Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος) μεταξύ της Κεντρικής Ευρώπης και του λιμανιού τους στην Ελλάδα. Στην προσπάθειά της να σταματήσει τα σχέδια αυτά οι Δυτικοί προξενεί χάος στη χώρα του – εξάπτοντας τα πάθη με όχημα την αλλαγή του ονόματος.
Σε συνέχεια το ρεπορτάζ του ο ανταποκριτής του Politico επικαλείται πράκτορας ευρωπαϊκή υπηρεσίας πληροφοριών που επιχειρεί στα Σκόπια, σύμφωνα με τον οποίο οι Κινέζοι ποτέ δεν θα εμπλέκονταν με κάποιον όπως ο Παβλέφσκι, ωστόσο παάζουν πλέον ρόλο στα Σκόπια. «Η Κίνα, αν και προσεκτική και μεθοδική, αυξάνει την οικονομική της επιρροή εδώ, ενώ η Ρωσία έχει έναν περιορισμένο στόχο: όχι να σταματήσει την ένταξη της “Μακεδονίας” στη “Δυτική λέσχη”, αλλά να διασφαλίσει ότι δεν θα πετύχει μετά την ένταξή της», καταλήγει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.