Πρόκληση από Τουρκία: Bγάζει τον «Πορθητή» για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο
Τετελεσμένα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο επιχειρεί να δημιουργήσει η Αγκυρα επιδιώκοντας να εξάγει την οικονομική κρίση που πιέζει όλο και περισσότερο την τουρκική κυβέρνηση.
Υπό το βάρος της τρομερής δυσκολίας που προκαλούν τα εσωτερικά προβλήματα στον Ταγίπ Ερντογάν, το επόμενο μεγάλο μέτωπο που θα ανοίξει είναι στη… θάλασσα και στην περιοχή όπου θα γίνουν γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες.
Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθούν τετελεσμένα για οποιοδήποτε πρόγραμμα το οποίο δεν ενέκρινε προσθέτοντας ότι δεν θα επιτρέψουν να περάσει ένα σύστημα στο οποίο δεν έχει μερίδιο το ψευδοκράτος. «Εμείς πάντοτε λέγαμε αυτό. Αν υπάρχει πετρέλαιο θα το βρούμε. Θα κάνουμε περισσότερες έρευνες και γεωτρήσεις. Το τελευταίο διάστημα κάναμε σημαντικά βήματα για την έρευνα υδρογονανθράκων και την αύξηση της παραγωγής τους», ανέφερε.
Ο Τούρκος Υπουργός, όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, επανέλαβε ότι στους επόμενους μερικούς μήνες το «Φατίχ» θα ξεκινήσει την πρώτη του γεώτρηση στην Μεσόγειο, ενώ είπε ότι έχουν ξεκινήσει εργασίες για την αγορά και δεύτερου γεωτρύπανου. «Την παρουσία μας στις θάλασσες την ενισχύσαμε περισσότερο με το Μπαρμπαρός, το Ορούτς Ρέις και το Φατίχ», ανέφερε. Όπως είπε τους τελευταίους 16 μήνες ξόδεψαν 10 δισ δολάρια για δραστηριότητες έρευνας και παραγωγής. Το 50% του ποσού αυτό το πλήρωσε η Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου και το υπόλοιπο 50% ντόπιοι και ξένοι επενδυτές.
Είναι προφανής η διάθεση της Αγκυρας να δηλώσει «παρούσα» στις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή των κυπριακών οικοπέδων. Ο Ερντογάν ανησυχεί από τις συμμαχίες που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή, την εμπλοκή των Ισραηλινών αλλά και τις κακές σχέσεις που έχει με την Ουάσιγκτον.
Θα κάνει, λοιπόν, ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να μη βγει από το γεωπολιτικό – ενεργειακό παιχνίδι που έχει στηθεί στη Μεσόγειο.
Αναζητούν ειδικούς
Ολοι είναι πλέον εν αναμονή των αποφάσεων για τον απόπλου του «Φατίχ» ή «Πορθητής» κι αν θα πάει στα κυπριακά χωρικά ύδατα για έρευνες, κάτι που θα σημάνει συναγερμό στην περιοχή.
Σύμφωνα με το hellasjournal, η πληροφορία για το φρένο του Πορθητή εξετάζεται και κρίνεται επί του παρόντος ως σοβαρή. Αυτό το «κράτημα» στις μηχανές του τουρκικού γεωτρύπανου φαίνεται πως έχει να κάνει ξεκάθαρα με τη μη επαρκή επάνδρωση τόσο του ίδιου του «Πορθητή» όσο και των βοηθητικών πλοίων που κατέφτασαν στα τέλη Αυγούστου στις ακτές της Τουρκίας μετά από ένα μεγάλο ταξίδι που έκαναν ερχόμενα από τη Νορβηγία.
Τα πληρώματα αυτών των πλοίων δεν αποτελούνται μόνο από τους ναύτες που θεωρητικά είναι μια απλή υπόθεση για την επάνδρωση τους, ανάμεσά τους είναι επιστημονικό προσωπικό άρτια καταρτισμένο πάνω στα θέματα υποθαλάσσιων γεωτρήσεων. Αυτά τα τόσο εξειδικευμένα άτομα που έχει αναζητήσει η Τουρκία, προέρχονται κυρίως από μια χώρα που θεωρείται «μετρ» των υποθαλάσσιων ερευνών, τη Νορβηγία. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι που ανέλαβαν την υπόθεση της επάνδρωσης των πλοίων εκεί απευθύνθηκαν αρχικά, ώστε να διαφημίσουν πως συνεργάζονται με τους καλύτερα εξειδικευμένους και επιστημονικά καταρτισμένους Νορβηγούς ειδικούς.